2

In Nederland is fietsen net zo vanzelfsprekend als een wisselvallige zomer. 99,1% van de Nederlanders fietst weleens en 36% gebruikt de fiets dagelijks als transportmiddel. Per jaar fietsen we per persoon gemiddeld 1.000 km (bron: CBS).

Omdat fietsen zo is ingeburgerd, hebben we vaak geen oog voor de risico’s en is het draagvlak voor het dragen van een helm niet groot.

 

 

Geen noodzaak

Op de racefiets en mountainbike is het dragen van een helm tegenwoordig wel algemeen geaccepteerd én verplicht bij officiële evenementen zoals de strandrace AGU Egmond Pier Egmond. En voor de supersnelle e-bikes (speed pedelecs) geldt er sinds 2017 een helmplicht. Maar voor een fietstochtje door de polder of naar de stad zien we vaak de noodzaak van het dragen van een helm niet.

 

 

 

Hersenschudding

Hoewel er onderzoeken zijn waaruit blijkt dat het dragen van een fietshelm het fietsen op zich niet direct veiliger maakt, loop je zonder een helm toch een risico. Rond de 80% van alle dodelijke fietsongevallen wordt veroorzaakt door letsel aan het hoofd.

Wist je dat als je op een stilstaande fiets omvalt, je hoofd met een snelheid van ongeveer 20 km/uur de grond kan raken? Dat is snel genoeg om op zijn minst een hersenschudding te krijgen.

 

 

Welkome veiligheidsverbetering

Een helm kan dus een zeer welkome veiligheidsverbetering zijn. Al moet het dragen van een helm er natuurlijk niet voor zorgen dat je minder gaat fietsen. Daarom moet een helm je als een tweede huid passen, je moet eigenlijk niet voelen dat je er een draagt. Als een helm niet lekker zit of hij is te warm, dan is de kans groot dat je de helm na een keer gebruikt te hebben niet meer opzet.

 

 

5 tips waar je op moet letten als je een fietshelm gaat kopen

1. Het belangrijkste van een fietshelm is dat deze in de eerste plaats veilig is. In principe voldoen alle te verkrijgen fietshelmen aan de Europese veiligheidsnorm, maar een extra check voor aanschaf kan geen kwaad. Let erop dat je voor de speed pedelecs een speciale helm dient te dragen.

2. De pasvorm is zeer belangrijk. Een goed passende helm zit lekker en voelt comfortabel, zonder te strak te zitten. Ga voor een helm die past bij de grootte van je hoofd. De juiste maat kun je meten door met een centimeter ongeveer twee centimeter boven de wenkbrauwen de hoofdomtrek te meten. Draag je een bril of racebril, houd die dan op tijdens het afstellen.

3. Let op goede ventilatie. Het hoofd wordt gekoeld door rijwind die langs en in de ventilatiegaten stroomt en warmte afvoert. Tevens wordt het hoofd gekoeld door het gebruik van kussentjes aan de binnenzijde van de helm, waardoor een kleine ruimte ontstaat tussen het hoofd en de helm.

4. De sluiting (onder de kin) moet je makkelijk met één hand kunnen openen en sluiten. Een ingewikkelde sluiting zorgt ervoor dat je minder snel geneigd bent de helm te gebruiken.

5. Aangezien alle fietshelmen aan dezelfde strikte veiligheidscriteria moeten voldoen, krijg je geen extra veiligheid door een duurdere fietshelm te kopen. Je betaalt dan voor het comfort, uiterlijk, aerodynamica, gewicht en het merk.

 

 

Zo stel je je fietshelm goed in

Je weet nu precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een fietshelm. Heb je een fietshelm aangeschaft? Dan moet je ervoor zorgen dat de helm optimaal is ingesteld. Immers, des te beter de helm zit, des te comfortabeler en veiliger het is. Het best is als je, na enkele keren dragen, niet of nauwelijks meer merkt dat je een helm op hebt. Maar hoe doe je dat?

Stel de maat van de helm en de lengte van de riempjes in. Schud met het hoofd: de helm moet in dezelfde positie blijven. Hij mag niet te los en ook niet te strak zitten. De hoofdhuid moet meebewegen met de helm. Het beste is als er nog een vinger past tussen de riempjes en je hoofd.

Zet de helm horizontaal op het hoofd (niet naar voren of ver naar achteren). Je zicht moet niet belemmerd zijn. De riempjes moeten zo afgesteld worden dat ze de oren helemaal vrij laten. 

 

 

Twijfel niet, koop een nieuwe

Mocht het gebeuren dat je valt of een ongeluk krijgt waarbij je op je helm valt, dan is de kans groot dat deze niet meer bruikbaar is. De klap die werd opgevangen, maakt de helm onherroepelijk stuk, ook als er aan de buitenzijde geen zichtbare schade is. Twijfel in zo'n geval niet: doe de helm weg en schaf een nieuwe aan.

Let op extreme temperaturen, die kunnen de helm beschadigen. Laat de helm niet achter op plaatsen waar zulke omstandigheden zich voordoen, bijvoorbeeld achterin de auto. Een goede fietshelm gaat zo'n drie tot vijf jaar mee. Daarna kun je hem het beste vervangen door een nieuw exemplaar.

 

Op zoek naar een fietshelm?

AGU heeft fietshelmen in verschillende prijsklassen, maten en kleuren. Alle helmen hebben een perfecte pasvorm, laag gewicht, voldoende ventilatie openingen en uitstekend draagcomfort.

Laat een bericht achter

Gereviewd door Daniella

posted on Aug 11, 2017
Kun je ergens zien tot wanneer je helm "houdbaar" is?

Gereviewd door Martijn

posted on Sep 11, 2017
Jazeker kun je dat zien, aan de binnenkant van je helm staat dat aangegeven.

Reactie achterlaten

Je emailadres wordt niet publiekelijk weergegeven