0

kledingtips-egmond-pier-egmondOp 13 januari 2018 staat AGU Egmond-Pier-Egmond weer op het programma. Duizenden mensen gaan weer de strijd met elkaar aan tijdens de grootste strandrace van Nederland. Misschien jij zelf ook wel. Voordat je op pad gaat, is het belangrijk om je goed aan te kleden. We geven je een aantal tips die je goed gekleed de deur uit laten gaan!

Kleed je niet te warm
Het is belangrijk om niet te veel kleding aan te trekken. Je bent al snel geneigd dit te doen, omdat het deze tijd vaak erg koud is als je op de fiets stapt. De eerste minuten op de fiets voelen altijd fris aan, maar als je eenmaal een tijdje onderweg bent, produceer je veel lichaamswarmte. En na maximaal 15 tot 20 minuten ben je dan ook op temperatuur. Toch is het wel belangrijk de delen van je lichaam goed te bedekken om je warm te houden.

Draag lagen kleding
Je kunt het beste maximaal 3 lagen dragen. De onder-, tussen- en buitenlaag zorgen dat de kou buiten blijft, voor een goede ventilatie en een goede vochtafvoer. Zo gebeurt er eigenlijk heel veel tussen de kledinglagen die je draagt.

Onderlaag
Tijdens de wedstrijd zal je ongetwijfeld gaan zweten. Het is slim om onder- of thermokleding dragen dat dicht tegen de huid aan zit. Je zit met goed aangesloten kleding comfortabeler op de fiets en het zweet kan gemakkelijk worden afgevoerd. Deze onderlaag zorgt er dan voor dat je huid droog en warm blijft.

Tussenlaag
Een normaal fietsshirt kan prima als tussenlaag gebruikt worden. De lucht tussen het fietsshirt en de onderkleding werkt isolerend en houdt de warmte bij je. Het zweet dat van de onderlaag komt, wordt via de tussenlaag naar de buitenlaag afgevoerd. Mocht de temperatuur aangenaam zijn, kan je dit fietsshirt ook gewoon als buitenlaag gebruiken.

BuitenlaagWindjack Pro Hivis
Een jack is goed geschikt als buitenlaag. Deze buitenlaag doet eigenlijk wat het al zegt, het beschermt je vooral tegen de weersomstandigheden van buiten. Met de Pro Wind Hivis bijvoorbeeld zorg je dat je de wind en regen afstoot. Vooral het buiten houden van de wind is lekker, dit is namelijk vaak de belangrijkste kou factor. Het ademende vermogen van het jack zorgt er weer voor dat het zweet van binnen, naar buiten kan worden vervoerd.

Mocht het de dag van de wedstrijd toch extreem koud worden, dan kan je altijd in plaats van een jack naar de Pro Winter softshell overstappen. Deze complete winterjas functioneert als tussenlaag en buitenlaag in een.

Kies voor een goede fietsbroek
Houd bij het kiezen van een goede fietsbroek rekening met bretels en zemen. Broeken kun je met of zonder zeem en bretels kopen. Het hangt er dus maar net van af wat jij het lekkerst vindt zitten. Een ideale broek die echt gemaakt is voor het strandracen is de Beachracer. De broeken zijn gemaakt van een warme waterafstotende stof en hebben een winddicht kruis. Zodat je tijdens het fietsen goed warm blijft en geen last hebt van water. Deze broek is te verkrijgen met en zonder zeem. 

Houd uitstekende lichaamsdelen warm
Handschoenen Handschoenen windproof
Als er een koude wind staat of de temperatuur is gewoon heel laag, is het lekker om goede handschoenen te dragen. Bij AGU hebben we Windproof II handschoenen. Dit zijn dunne, winddichte handschoenen. Je kan je vingers makkelijk bewegen en je handen blijven op temperatuur.

Sokken
Veel warmte gaat vaak ook verloren via de voeten. Om ze toch warm te houden is het verstandig om warme fietssokken aan te trekken. De AGU Merino fietssok bijvoorbeeld is gemaakt van een goede kwaliteit en zit erg comfortabel. Door het warmte-isolerende materiaal krijg je geen last van koude tenen.

Overschoenen
Als je er heel erg zeker van wil zijn dat je voeten warm blijven, zijn er nog de overschoenen. Overschoenen zorgen er voor dat je voeten nog beter beschermd zijn tegen de elementen. De Pro Rain overschoen is water- en winddicht, zo is je schoen goed afgesloten. Mocht het echt heel koud worden is er altijd nog de variant in thermo: Pro Thermo overschoen.

Muts/col
Nu bijna je hele lichaam eigenlijk wel voorzien is van kleding, kan er alleen nog warmte verloren gaan via je hoofd. Een warme muts/col voorkomt dit. De AGU muts/col fleece kan je als muts en als col gebruiken. Als het iets te warm wordt op je hoofd, trek je aan het koortje en kan je hem zo als col gebruiken. Of natuurlijk andersom.

Weet wat het weer wordt
Wees slim en houd de weersverwachtingen in de gaten, zodat je ruim van tevoren weet wat voor weer het 13 januari wordt. Dan zorgt AGU er voor dat je tijdens AGU Egmond-Pier-Egmond gesoigneerd in functionele en comfortabele kleding kan rijden. Hoe je de weersverwachting het beste in de gaten houdt, lees je hier.  

Checklist
Voor de ultieme outfit hebben we hieronder een checklist voor je:

Onderlaag: Ondershirt Secco lange mouw in wit en zwart 

Tussenlaag: Fietsshirt Essential Thermo lange mouw voor heren en dames

Buitenlaag: Windjack Pro Hivis voor heren (zwart en fluo geel) & dames (zwart en fluorescerend geel)

Buitenlaag bij extreme kou: Fietsjack Pro Winter Softshell heren (zwart en fluorescerend geel)

Broek: Fietsbroek Beachracer met zeem of zonder zeem

Handschoenen: Handschoen windproof II Hivis

Sokken: Fietssok Winter Merino

Overschoenen: Overschoen Pro Light Rain

Overschoenen bij extreme kou: Overschoen Pro Thermo Neoprene

Muts/col: Muts/Col Fleece Winter 

Hopelijk heb je wat aan deze tips en rijd je zo nog sneller naar de finish. Heb jij nog tips? Deel ze met ons in de comments!

Laat een bericht achter

Reactie achterlaten

Je emailadres wordt niet publiekelijk weergegeven