6
regenkleding agu

Mijn eerste ervaringen met regenpakken komen uit mijn schooltijd. Waarschijnlijk is het een herkenbare herinnering voor wie vroeger ook lange fietsritten naar school moest maken. Toen ik vrijwel dagelijks in weer en wind naar school fietste, was een regenpak de enige optie om droog over te komen. Op de heenweg ging het pak braaf aan, maar op de terugweg vond ik het van minder belang omdat ik toch naar huis ging. Dan trok ik liever thuis een droge broek aan, dan dat ik over straat ging met een, in mijn ogen, lompe, onflatteuze regenbroek.

 

Gelukkig zijn de tijden veranderd en is de regenkleding mee veranderd. Regenkleding schuift steeds meer op naar de categorie vrijetijdskleding. Hierdoor is het steeds minder vervelend om met regenkleding over straat te moeten. Het is sinds enkele jaren zelfs hip geworden om met een regenjas gezien te worden.

agu rainfashion

Sinds 2014 ben ik Product manager van de AGU Rainwear collectie. Dankzij mijn functie draag ik mijn steentje bij aan de transformatie van regenkleding naar rainfashion. Het is heel erg interessant om van een product dat vooral functioneel moet zijn, een hippe stoere jas te maken.

 

Ik had nooit kunnen bedenken dat ik zo enthousiast van een regenjas of broek zou kunnen worden. Veel mensen snappen dat nog steeds niet, maar als ik ze mijn projecten laat zien en er vol passie over vertel, dan wordt het al snel duidelijk.

 

De 3 belangrijkste eigenschappen van regenkleding

AGU staat al meer dan 50 jaar bekend om zijn regenpakken en dat maakt de producten zo bijzonder. Er is jarenlange ervaring in verwerkt. De looks worden belangrijker, maar het blijft natuurlijk zaak dat de jas voorziet in regenbescherming. De stof waar het product van gemaakt wordt, zorgt in grote mate voor de functionaliteit. Waterdicht, winddicht en ademen zijn de drie belangrijkste eigenschappen van het materiaal voor regenkleding.

 

Waterdicht

Hoe geavanceerder de constructie en het gebruikte materiaal, hoe meer regen (wij noemen dat waterdruk) de kleding aan kan. Dit bepaalt dus of je droog blijft in een korte bui, of in de slagregens die steeds vaker in de zomer losbarsten. Naast de stof die gebruikt is, is de verwerking van de stiknaden heel belangrijk. Regenkleding is pas echt goed waterdicht als ook de naden volledig getaped zijn.

 

Winddicht

Kleding die bescherming tegen de wind biedt, is niet automatisch waterdicht. Andersom is dit wel zo: de constructie en het materiaal van een waterdichte jas of broek biedt ook bescherming tegen de wind.

 

Ademend

Gelukkig bestaat er ademende regenkleding: deze kleding is waterdicht, winddicht én ademend. De eigenschappen zijn zodanig, dat de kleding water buiten houdt, maar tegelijkertijd transpiratievocht/condens van binnenuit afvoert. Het “geheim” zit hem hierin: druppels van regenwater zijn groter dan die van condens, waardoor er geen regen naar binnen kan, maar transpiratie kan wel naar buiten.

 

Het materiaal van ademende regenkleding bestaat uit coating of laminaat aan de binnenkant. Hoeveel condens (zweet) er wordt afgevoerd, hangt af van de kwaliteit en het niveau van de coating of laminaat aan de binnenkant van de stof.

 


rainfashion

3 gradaties van ademend vermogen

Bij AGU maken we gebruik van de term Poray om het ademende vermogen aan te geven van een product. Er zijn 3 gradaties waarin een AGU product ademend kan zijn, namelijk Poray 3000, Poray 5000 en Poray 10000. Hierbij geeft de hoogte van het cijfer aan in welke mate de stof het ademende vermogen bezit. Hoe hoger het getal, hoe beter het ademende vermogen.

 

Uiteraard zijn alle Rainwear producten van AGU 100% wind en waterdicht. Bovendien bestaat de helft van onze rainwear collectie uit ademende regenkleding. Maar niet alleen het materiaal en de afwerking (taping van alle naden) zorgt ervoor dat onze regenkleding 100% waterdicht is. De juiste pasvorm en accessoires zijn zo belangrijk.

 

Zo moet de capuchon klein gemaakt kunnen worden, zodat deze goed om je hoofd aansluit. Maar je wilt wel veilig aan het verkeer kunnen deelnemen, dus de capuchon mag je zicht niet beperken. De kraag en de manchetten moeten goed aansluiten of versteld kunnen worden, anders sijpelen er alsnog druppels naar binnen. Verder moeten de ritsen verdekt worden. Of er wordt achter de rits een stuk stof met regengootje geplaatst zodat er geen regen door de rits naar binnen kan dringen.

 

Waarvoor gebruik jij regenkleding?

Het is belangrijk dat je voor jezelf bedenkt voor welk gebruik je regenkleding aan gaat schaffen. Als je veel beweegt, zoals bij fietsen en wandelen, is een jas met een goed ademend vermogen een must. Maar als je op een scooter of brommer zit, is een jas met hoog ademend vermogen juist weer niet aan te bevelen. Er komt namelijk grote lucht- en waterdruk op de jas die ervoor kan zorgen dat de coating of het laminaat de regen niet meer buiten kan houden.

 

Ik hoop dat mijn verhaal helpt met het uitzoeken van het juiste AGU Rainwear product. Maar mocht je nog vragen en/of advies nodig hebben, dan staan wij natuurlijk voor je klaar!

Laat een bericht achter

Gereviewd door Carla Fokkema

posted on Sep 18, 2017
Heb in de jaren 1990 een lange regenjas gekocht van het merk AGU. En ik draag de jas nog als het regend...als je hem goed onderhoudt, dan heb je er jaren plezier van.

Gereviewd door Judith Hendriks

posted on Oct 01, 2017
Beste agu, Een paar jaar gebruik ik tevreden mijn regenbroek shinta. Fijn vanwege de beenflappen! Helaas heb ik de laatste twee regenbuien gemerkt dat de naden in mijn kruis niet meer waterdicht zijn. Heel vervelend, omdat als je fietst het water vanaf

Gereviewd door Thijs

posted on Oct 05, 2017
Beste Judith, Wat vervelend dat de broek niet meer waterdicht is. Wij bieden twee jaar garantie op materiaalfouten. We raden aan om met de broek en het aankoopbewijs terug naar de dealer te gaan waar de broek gekocht is. Zij zullen de broek beoordelen.

Gereviewd door Caroline

posted on Oct 24, 2017
Beste agu, een paar maanden geleden heb ik een regenjas gekocht waarover ik heel tevreden ben, de poray 3000. Om goed op te vallen heb ik de gele jas gekozen. Het nadeel is dat je snel kunt zien hoe vies hij is. Kan ik deze jas wassen? Zo ja, hoe? Zo nee,

Gereviewd door Wil tervoort

posted on Nov 03, 2017
Ik heden mijn agu regenjas (wel eentje van. vroeger)gewassen op 30 graden met wat zachtezeep in de wasmachine, en is heel zacht geworden dus niet meer als regenjas e gebruiken.is hier nog een oplossing voor? Groeten wil tervoort

Gereviewd door Thijs

posted on Nov 06, 2017
Beste Wil, zou je een e-mail kunnen sturen naar marketing@agu.nl met een paar foto's van de buitenkant van de jas en het etiket aan de binnenkant van de jas? Dan kunnen wij de jas gelijk beoordelen! Groet Thijs - AGU

Reactie achterlaten

Je emailadres wordt niet publiekelijk weergegeven