26

Voorbereidingstips Egmond-Pier-EgmondDit jaar wordt het parcours van AGU Egmond-Pier-Egmond uitdagender dan ooit! Deelnemers kunnen hun borst nat maken tijdens de 38 kilometer lange strandrace. Met vele strandkilometers en de aan het parcours toegevoegde steile klim bij de strandopgang van Wijk aan Zee. Om als deelnemer klaar te zijn voor deze zware strijd, geven wij je een aantal bruikbare tips voor een goede voorbereiding.

Ga trainen
Je hebt nog ruim een maand om te trainen, dus je bent nog niet te laat. Om de 38 kilometer goed uit te fietsen, is het belangrijk om een goede conditie op te bouwen, de race is zelfs 2 kilometer langer dan vorig jaar. Probeer in je voorbereiding zoveel mogelijk kilometers te maken. Als je net begint, maakt de snelheid niet uit, maar de afstand wel. Zo veel mogelijk fietsen dus! Je kan gerust met je strandfiets op de weg fietsen om zo makkelijker veel kilometers te maken. Als je dit een paar keer hebt gedaan, zal je merken dat lange afstanden fietsen al beter gaat.

Slecht weer? Nog beter!
Het is misschien verleidelijk om thuis te blijven als je ziet dat het buiten hard waait of slecht weer is. Maar de kans is groot dat je met deze weersomstandigheden tijdens de wedstrijd ook te maken krijgt. Een extra goede training dus! Train je in het donker? Zorg dan wel dat je goed zichtbaar bent. Natuurlijk is je fiets goed verlicht, maar met het HiVis windjack ben je extra goed te zien.

Zorg voor goede fietskleding
Houd de weersvoorspelling op lange termijn goed in de gaten, zodat je de juiste kleding van tevoren in huis kan halen. Je kunt met alle omstandigheden te maken krijgen en het is slim om je daar goed op te kleden. Als je van tevoren ziet wat voor weer het gaat worden, weet je precies wat je het beste aan kan trekken. Welke kleding je het beste kan dragen, lees je uitgebreid in de blog over kledingtips.

Fiets ten minste een keer over het strandFietser Egmond-Pier-Egmond
Door ten minste een keer over het strand te fietsen, krijg je al een beetje feeling met het strandracen. En weet je beter wat je kunt verwachten. Ook kun je op het strand je technische vaardigheden oefenen. Je weet hoe je moet sturen en trappen bij mul of juist hard zand. Ook leer je alvast kennis maken met elementen als wind, stuifzand en zeewater.

Begin op tijd met koolhydraten stapelen
Tijdens het fietsen, verbruikt je lichaam energie. Om een goede energievoorraad te hebben, is het belangrijk om maaltijden met veel koolhydraten te eten. Voorbeelden van eten met veel koolhydraten zijn: aardappelen, rijst en natuurlijk pasta. Begin hier minimaal een week van tevoren mee, als je op de laatste avond nog veel koolhydraten gaat eten, heeft het weinig nut meer. Op de dag zelf is het slim om kleine gelletjes mee te nemen. Mocht je behoefte hebben aan wat meer energie. Dan kan je dat makkelijk en snel binnen krijgen met zo’n gelletje.

Drinken
Als je veel koolhydraten gaat eten om een goede energievoorraad te hebben, is het erg belangrijk om hier goed bij te drinken. Als je namelijk niet genoeg drinkt, worden de koolhydraten niet goed opgeslagen. Op de dag zelf kan je het beste een bidon met drinken mee nemen. Tijdens de wedstrijd verlies je namelijk vocht door het zweten en dat moet je weer aanvullen. Anders kan je prestatievermogen slechter worden. 

Onderhoud je fiets goed
Een aantal dagen voor het evenement kan je het beste je fiets nog even goed nalopen. Denk aan het checken van de ketting, remblokken, de banden en de hoogte van het zadel. Voordat je echt het strand op gaat, is het ook slim om je fiets in te spuiten met siliconenspray. De spray zorgt er voor dat je fiets goed beschermd wordt tegen het zout en zand. Na het rijden van de race kan je gratis op een aantal plaatsen je fiets afspuiten. Door de spray gaat dit heel gemakkelijk. Zo zorg je er voor dat je je fiets knap houdt!

Tot slot nog wat praktische tips die je voor op de dag zelf nog goed kunnen helpen.

Neem een rugzak mee
Bij de start moet je vaak nog een tijdje stilstaan in je startvak. Als je een rugzak mee hebt, kan je nog een warm jack dragen tot kort voor de start. Op het moment dat je bijna gaat starten, kan je deze in je rugzak doen. Zo houd je jezelf warm.

Houd droge voeten
Hekel aan natte voeten en heb je geen overschoenen? Het kan gebeuren dat je een stukje door water moet fietsen. Doe je voeten in een plastic zakje voordat je je fietsschoenen aantrekt. Dat scheelt enorm!

Haal de avond van tevoren je stuurbordje op
De starttijd is dit jaar om 09:00, een stuk eerder dan vorig jaar. Als je daarvoor nog snel je stuurbordje moet ophalen, kan het zijn dat je in tijdnood komt en dat is slecht voor je voorbereiding. Daarom is het slim je stuurbordje op vrijdag avond alvast op te halen, zodat je op de dag zelf in alle rust naar je startvak kan gaan. 

Met deze tips hopen we dat je je goed kan voorbereiden op AGU Egmond-Pier-Egmond 13 januari 2018. Nog niet ingeschreven? Inschrijven kan hier t/m 1 januari of tot de deelnemerslimiet is bereikt.


Win een Beach Racer broek!

win een beach racer broekAls hoofdsponsor van Egmond-Pier-Egmond en strandspecialist heeft AGU bovenstaande tips voor strandraces voor de deelnemers op een rijtje gezet.

Wat is jouw ultieme tip voor de strandrace?

Deel deze voor 1 januari 2018 met ons via een reactie op deze blog en de gouden tip belonen we met een Beach Racer collant!


Degene die de gouden tip heeft gegeven en dus de winnaar is geworden van de Beach Racer fietsbroek is: Niels.

Zou je een e-mail willen sturen naar marketing@agu.nl met daarin jouw e-mailadres, dan zorgen we dat de broek jouw kant op komt.


Laat een bericht achter

Gereviewd door Robin

posted on Dec 08, 2017
Denk aan je bandenspanning. Op zachte banden fiets je veel makkelijker over het zand, zeker als het mul zand is. Het fietst misschien een beetje raar over de boulevard maar als je eenmaal op het strand bent, voel je direct dat het beter is!

Gereviewd door Kevin

posted on Dec 11, 2017
Durf bij veel wind bij iemand anders in de luwte te zitten en blijf dan op je lijn ook al komt er een zacht stuk aan als iedereen op zijn lijn blijft en gewoon doortrapt is er niks aan de hand en is de kans om te vallen veel kleiner.

Gereviewd door Kobus Botman

posted on Dec 12, 2017
Kijk geregeld naar voren om te kunnen anticiperen op plotseling slingerende en/of vallende fietsers

Gereviewd door Alex

posted on Dec 20, 2017
Bij regen en hagel kun je je benen extra beschermen tegen de kou door een goedkope regenbroek te kopen en hem af te knippen net onder je knie en dan gewoon over je fietsbroek aantrekken.

Gereviewd door Stefan

posted on Dec 20, 2017
Pak een goede groep waar je mee aan kan haken, schroom niet om af en toe ook kopwerk te doen. Samen bereik je de finish! Het geweldige gevoel! Dit was voor herhaling vatbaar!

Gereviewd door Arie Geenen

posted on Dec 20, 2017
Bij nat en kou kun je gevoelige delen op je lichaam insmeren met uierzalf .

Gereviewd door Amazing!

posted on Dec 20, 2017
Geniet van je deelname!

Gereviewd door Niels

posted on Dec 20, 2017
Rijd een paar keer naar het strand en oefen de strand op- en afgangen. Hier kom je met hoge snelheid op af, dus wees voorbereid op het mulle zand en houd je stuur goed vast. Probeer indien mogelijk als een van de eerste de strand op-, afgang te pakken zo

Gereviewd door Joke Cremer

posted on Dec 20, 2017
Mijn tip± doe een badmuts over je fietshelm. het staat leuk, is aerodinamisch en houdt je hoofd warm.

Gereviewd door Henny

posted on Dec 20, 2017
Realiseer je dat je (waarschijnlijk) geen wedstrijdrijder bent. Zij hebben meer ervaring, worden gesponsord en hebben dus ander materiaal en andere belangen. Voor jou en mij is uitrijden, in de best mogelijke tijd, een persoonlijke strijd. Voor ons is het

Gereviewd door Marc

posted on Dec 20, 2017
Ben je wedstrijdrijder of recreant rij met een hartslagmeter. Eigenlijk is het altijd beter je lichaam ook via dit soort meetgegevens te kennen. Dit betekent dat enige geschiedenis qua meetgegevens handig is voor de bij een training of een race.. Dus doe

Gereviewd door Lambert Guichelaar

posted on Dec 20, 2017
zorg ervoor dat je niet alleen komt te zitten, blijf altijd in een groep zitten. Ga hier dan om en om kopwerk doen. Als je toch alleen komt te zitten, kan je je beter een groep af laten zakken. Want dat resulteert uiteindelijk in een betere eindtijd. All

Gereviewd door Frank

posted on Dec 20, 2017
KIJK NOOIT ACHTEROM

Gereviewd door Leon

posted on Dec 20, 2017
Als je gelost word uit een groepje kun je proberen terug te rijden en daarmee veel energie te verspillen, misschien slimmer om dan te wachten/dus rustig doorrijden tot je word ingehaald en dan bij dat groepje aan te sluiten, kijk dus goed om je heen en ho

Gereviewd door John

posted on Dec 20, 2017
Bespaar niet op je helm vervang hem als hij niet optimaal voor je is

Gereviewd door CvB

posted on Dec 20, 2017
Gewoon plezier hebben en genieten van de rit.

Gereviewd door Jelmer

posted on Dec 20, 2017
Let op tegenliggers, snellere wedstrijdrijders die al op de terugweg zijn of rijders die later vertrokken zijn vanuit Egmond als je zelf op de terugweg bent.

Gereviewd door Niels

posted on Dec 20, 2017
Aansluitend op mijn voorganger, als je gelost bent, probeer NIET terug te komen, er is altijd een nieuwe groep waar je kunt aanhaken. En idd nooit alleen rijden

Gereviewd door Melanie Büttner

posted on Dec 20, 2017
Wear two layers of gloves... the first gloves of merino wool the second layer gore tex... You fingers will stay warm

Gereviewd door Rene

posted on Dec 20, 2017
Blijf altijd je eigen tempo te fietsen. Laat je niet verleiden tot het tempo van anderen. Verder niet te veel druk maken wat voor weer het wordt en of je wel goed getraind hebt. Ga er gewoon van genieten. Ook is chocola goed voor onderweg. En dan met

Gereviewd door Merel

posted on Dec 20, 2017
Genieten! Kijk om je heen, en niet alleen maar naar beneden. Zorg dat je goed gekleed bent en dat je strakke kleding aan hebt. Wapperende kleding kan irritatie opwekken en energie kosten.

Gereviewd door Caesar

posted on Dec 20, 2017
Zorg dat je al een keer met je wedrijdkleding getraind hebt. Dan weet je of het te warm of te koud is. Veel succes!

Gereviewd door Frans Glorie

posted on Dec 21, 2017
geloofi n je zelf en kleed je goed, noord westen wind is koud iets extra ,s aan trekken kan geen kwaad. .Ik wens iedereen veel plezie met de tocht en geniet er van (laat je niet gek maken) gr Frans

Gereviewd door jan brakenhoff

posted on Dec 24, 2017
Zorg dat je vrouw op een strategies plek staat om haar een kus te geven zij groeit en iedereen er omheen vindt het ook fantastich dat je daar de tijd voor neemt. En het geeft je zelf ook weer kracht voor de eind spurt.xxx.

Gereviewd door Lars

posted on Dec 31, 2017
Train vooral ook goed genoeg vantevoren. Indien geen strand bij de hand, veel hoogtemeters maken in een nét iets te zwaar verzet. Succes en veel plezier!

Gereviewd door Lars

posted on Dec 31, 2017
Oh ja, en vergeet vooral je Beach racer broek niet mee te nemen naar Egmond! ;-)

Reactie achterlaten

Je emailadres wordt niet publiekelijk weergegeven