Gravelbiken, de weg naar verborgen parels

Plezier, ontspanning, op verlaten plekken in de natuur komen waarvan je soms niet eens wist dat ze er waren. En lang niet altijd ver weg, maar vaak juist vlakbij, om de hoek, in het bos verderop, over de hei of tussen de weilanden verscholen. Verborgen fietsparels die erop wachten om ontdekt te worden. Daar staat gravelriding, gravelbiken of gravellen voor, en meer. 

Onverhard Nederland 

Ze liggen er al decennia, die mooie onverharde stroken, vaak dieper het land of het bos in, waar racefietsen niet comfortabel kunnen rijden, en voor mountainbikes soms te ver weg. Grindwegen, bospaden, kleiwegen, holle wegen, zandwegen, schelpenpaden, noem maar op. Onverharde wegen zijn er ook in Nederland gelukkig nog steeds te over. Er liggen duizenden kilometers voor je. Het is een kwestie van ze vinden. Want de echte gravelbeleving begint bij de route. 

Gravellen begint bij een goede route 

Die ene, fantastische route vinden is de kunst, en daarbij kunnen route apps als Strava, Komoot of Trailforks je helpen. Hierin delen andere gebruiker hun ontdekkingen. Met die inspiratie en tips kan je zelf een route bouwen en bij je navigatie gebruiken. Het zijn geweldige tools om die nieuwe wegen te ontdekken, routes te plannen en op avontuur te gaan. In Nederland, maar zeker ook in het buitenland. Let daarbij wel op dat deze route apps vaak wel, maar niet altijd weten waar je wel of niet mag komen met je fiets.  

“Love where you ride.”  

Natuur en rustgebieden moet je altijd vermijden, hoe verleidelijk die trails soms ook kunnen zijn. Daarnaast zal je vaak op wegen of paden komen die je moet delen met bijvoorbeeld wandelaars. Hou daar ook altijd rekening mee, rem af, groet vriendelijk en houd goed afstand. Respecteer elkaar maar ook altijd de natuur, volg de regels van de natuurbeheer organisaties en neem vooral altijd al je afval mee. Zo zorg je voor die mooie gebieden waar je zo graag doorheen fietst.  Het enige wat je achterlaat zijn de tracks van je banden. 

Gravelbike kleding 

Wat moet je aan tijdens het gravel riden? Wat prettig zit. Moeilijker is het eigenlijk niet. Snelheid is veel minder een eis dan bij het wielrennen op de weg, dus de kleding hoeft niet super strak te zitten. Een goede, bij voorkeur dikkere zeem zoals onze Red 120 of Black 320 zeem is erg belangrijk. Met de ruwe ondergrond waar je overheen rijdt heb je alle demping nodig die je kunt vinden.  


Daarnaast helpt het als je kleding water en vuil afstotend is en helpen overschoenen om je schoenen droog te houden als je door de modder en plassen fietst. En tot slot, wij merken dat we met gravelbiken wat vaker stilstaan, vooral om te genieten van de natuur. Dan is het belangrijk dat je niet te veel afkoelt. Dan helpt goed ademende kleding die snel opdroogt en warm blijft als het vochtig is. Een goed voorbeeld daarvan zijn onze shirts waar merinowol in verwerkt is. 

Bikepacking en daypacking 

Fietsen staat voor vrijheid, en met een gravelbike kan je nog meer, nog verder; nieuwe ervaringen op doen. Strap bikepacking tassen aan je gravelbike en je kunt nog verder. Een dagtocht of meerdere dagen onderweg. Op avontuur door voor jou onbekend terrein, je dompelt je helemaal onder in het fietsen en de beleving in de natuur. En voor de extra eisen die fietsen door ruw terrein aan je kleding stelt, hebben we bij AGU de perfecte oplossing. 

Gravelbike 

En tot slot de gravelbike. Het is al jaren in opkomst, maar ondertussen een echt gevestigde nieuwe fiets “soort”. Maar wat is een gravelbike? Het is een fiets met het uiterlijk van een reguliere racefiets voor op de weg, maar met belangrijke verschillen. Het eerste wat opvalt zijn vaak de dikke banden met veel profiel. Dit soort banden bieden grip maar ook comfort op ruwe ondergrond. Om het comfort verder te verhogen heeft een gravelbike vaak, ook op frames die verder van aluminium zijn een carbon voorvork en zadelpen. Dit helpt met het comfort van je rit. De geometrie van de fiets is vaak wat ruimer zodat je met meer ontspanning op je fiets zit. De gravelbike is eigenlijk een alleskunner; ook op de weg kan je prima uit de voeten maar ervan, daar begint de pret pas. 

Meer handige tips voor gravelbikers

  • Als je meer wilt weten over welke bikepacking tassen je nodig hebt om van jouw gravelavontuur een bikepacking avontuur te maken, check dan onze bikepacking guide.
  • Gravellen kan het hele jaar door, en op die lange ritten is het goed om na te denken over hoe je je hier optimaal kunt kleden. Dé gouden tip: Kleed je in meerdere lagen. Lees meer hierover in onze kledinglagen guide.
  • Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan ons #everydayriding portret van gravelmeister Werner Coolen.

NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.