De ultieme fietsbrillen guide: welke fietsbril heb ik nodig?



Een fietsbril draag je niet alleen tegen de zon, je draagt hem ook om wind en regen uit je ogen te houden. Of wat dacht je van vliegjes, stof of modder. Beter zicht zorgt voor een veilige rit. Maar waar moet je op letten wanneer je een bril koopt? Wat zijn de verschillen in de kleur lenzen en heb je een andere bril nodig voor het mountainbiken?  Welke fietsbril je draagt heeft niet alleen met stijl te maken. De pasvorm, daar draait het om. Daarnaast kunt je kijken naar het type bril, de soorten lenzen en welke tak van wielersport je beoefent. Wij geven antwoord op de meestgestelde vragen zodat jij de perfecte bril kunt vinden. Tot slot geven wij je ook nog tips om je bril te reinigen en onderhouden. Wel zo handig.  

 


Waarom draag je een fietsbril?

 

Voordat we in de materie duiken is het goed om bij het begin te beginnen. Want waarom zou je überhaupt een bril dragen als je dat op een ‘gewone’ fiets ook niet doet. Wij geven vier redenen om een fietsbril te dragen: 


 

 

Zon

 

Een sportbril biedt bovenal bescherming tegen de zon. Controleer daarom voordat je een bril koopt of het model UV-bescherming heeft.

 

 

 

 

Snelheid

 

Hoge snelheden zorgen zonder bril voor traanogen. Met betraande ogen is je zicht minder en dat kan bij hoge snelheden voor gevaar zorgen.

 

 

 

 

Bescherming

 

Stof, takken en vuil kunnen in je oog terechtkomen met oogbeschadiging als gevolg. Beter voorkomen dan genezen. 

 

 

 

 

Weer


Regen en sneeuw kunnen je gezichtsveld beperken en zorgen voor oogirritatie. Met een bril heb je daar geen last van.

 

 


Welke soorten fietsbrillen zijn er?

 

Wanneer je op zoek gaat naar een fietsbril kom je er al snel achter dat ze in de meest uiteenlopende soorten en maten verkrijgbaar zijn. Om de bril te vinden die het beste bij jouw wensen past, delen we de brillen allereerst op in vier soorten frames.

 

 

 



Fietsbrillen zonder frame

Grote fietsbrillen zijn de laatste jaren een trend. Veel van deze brillen hebben geen frame. Dat wil zeggen dat de lens direct aan de pootjes vastzit. De voordelen van een frameloze bril zijn het lichte gewicht en het brede blikveld. Je zicht zal hierdoor nooit worden beperkt als je in de beugels hangt of even achterom kijkt. Enige nadeel is dat de bril zonder frame iets minder stevig aanvoelt.


 



Halve frame fietsbrillen

Naast een bril zonder frame bestaan er ook brillen met een halve frame. Iets steviger in de hand en beter bestand tegen een stootje. De pootjes en de glazen zitten aan elkaar vast via het halve frame. Verwisselbare lenzen vervang je daardoor in een handomdraai. 


 



Halve frame fietsbrillen

Naast een bril zonder frame bestaan er ook brillen met een halve frame. Iets steviger in de hand en beter bestand tegen een stootje. De pootjes en de glazen zitten aan elkaar vast via het halve frame. Verwisselbare lenzen vervang je daardoor in een handomdraai. 


 



Volledige frame fietsbrillen

Een deel van de oversized fietsbrillen is zonder frame, het andere deel heeft een volledig frame. Dat wil zeggen dat de bril volledig omrand is door het frame. Dat zorgt voor een ultieme weerbaarheid. De brillen zijn wel iets zwaarder op het hoofd. Heb je een smaller hoofd? Dan zal een grote bril minder comfortabel zitten. 


 


Welke maat fietsbrlil heb ik nodig?

 

Een bril die niet comfortabel zit, is hinderlijk tijdens het fietsen. Ook al hebben de meeste brillen een vast formaat, ieder hoofd is anders. Of een bril past weet je alleen wanneer je de bril ook daadwerkelijk op hebt. Probeer daarom meerdere modellen uit als je in de winkel bent en beweeg je hoofd tijdens het passen alle kanten op. Blijft de bril zitten? Dan heb je een match. Houd tot slot rekening met je fietshelm. De pootjes mogen wat breder zitten omdat deze over de bandjes van je helm gaan.  

Koop je online een sportbril, houd dan meer rekening met het type bril. Met name voor mensen met een smaller hoofd is het soms even zoeken. Onthoud dat volledige frame brillen vaak wat groter in omvang zijn. Deze sluiten minder goed aan op een smal hoofd.

 

 


Heren fietsbril of dames fietsbril?


Wielrenbrillen, sportbrillen, racefiets brillen of fietsbrillen, ze zijn allemaal uniseks. Of je een groot of klein hoofd hebt, het heeft niets met man of vrouw te maken. Een bril moet gewoon passen. Een heren fietsbril is dus niet anders dan een dames fietsbril. Vroeger was een damesfietsbril misschien wat kleurrijker dan een fietsbril voor heren maar ook dat is verleden tijd. Het maakt dus niet uit wat je op je hoofd zet. Wat past, dat past.

 

 



Welke lenzen kies ik voor mijn fietsbril?


Als je het juiste frame hebt gevonden kun je door naar de lenzen. Sommige brillen worden met meerdere lenzen geleverd, anderen bevatten lenzen die met de omstandigheden meekleuren: ‘fotochromatisch’. Wij leggen de verschillen hieronder uit. 

 

 




Fotochromatische lenzen



We lieten de naam al even vallen: 'fotochromatische lenzen'. Deze lenzen passen zich automatisch aan, naar de felheid van het licht. Fiets je door een donkere, bosrijke omgeving dan worden de lenzen lichter. Fiets je in zonnige omstandigheden dan kleuren de lenzen donkerder. Dit is ideaal voor mountainbikers of gravelbikers omdat zij vaker in wisselende omstandigheden fietsen. Het voordeel van een fotochromatische fietsbril is dat je maar één bril nodig hebt voor ieder weertype.    
 




Verwisselbare lenzen


Fotochromatische fietsbrillen zijn een allemansvriend, toch kiezen veel fijnproevers voor verwisselbare lenzen. Een fotochromatische lens kleurt namelijk niet mee met het hele spectrum. Daarom is het prettig om van lenzen te kunnen wisselen. Een beter zicht zit in de details. De gedachte achter het verwisselen van lenzen is identiek aan die van een fotochromatische fietsbril: bij fel zonlicht draag je donkere brilglazen, bij donkere omstandigheden kies je transparante of lichte glazen. Kijk vooral naar de lichtdoorlatendheid of categorie bij het kiezen van passende brilglazen. Daar staan we in het volgende stuk uitgebreid bij stil.

 

 


Welke lenzen bij welk weerstype?

Welke lenzen bij welk weerstype?

 

Zoals hierboven aangegeven bepalen de omgeving en de weersomstandigheden het soort lens. Met name de lichtdoorlatendheid speelt daarbij een rol. Hoeveel licht er uiteindelijk op een dag doorkomt bepaalt welke lens je nodig hebt. Een dag mountainbiken in de bossen vraagt om een andere lens dan een zonnige dag op het wegdek. Ook hier draait alles om veiligheid. De veiligheid van je ogen én jezelf. Een scherper zicht geeft een veiliger gevoel. 

 

 


Welke fietsbril voor brildragers?

 

Als brildrager ben je natuurlijk gewend om elke dag een montuur te dragen. Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte fietsbril voor brildragers heb je grofweg twee opties:

Fietsbril met insert; hierbij klik je een klein brilletje achter de glazen. Daarmee maak je van je sportbril een bril op sterkte. Fijn om als optie te hebben wanneer je niet altijd met een bril op sterkte hoeft te rijden. 

 

Fietsbril op sterkte; de meest gekozen optie is een fietsbril op sterkte. Al dan niet met multifocale lenzen. Het aanpassen van de glazen is misschien duurder maar hiermee heb je altijd scherp zicht. Er zijn standaard brillen beschikbaar met positieve sterkte. Voor negatieve sterkte kun je bij de opticien terecht.



Welke mtb bril?


Een mountainbiker heeft een andere sportbril nodig dan een wielrenner. Niet zo gek want je crost door donkere, bosrijke omgevingen waar met enige regelmaat takken en vliegjes in je gezicht komen. Omdat het vaak donker is, heeft een mtb bril over het algemeen lichtere glazen. Veel mountainbikers kiezen voor een fotochromatische bril. Daardoor houd je beter zicht op het pad en bescherm je je ogen tegen de zon. Daarnaast moet een mtb bril, vanwege de vele bosrijke obstakels, stevig op je hoofd blijven zitten. Downhill mountainbikers kiezen zelfs voor een helm en goggles, want een sportbril met elastiek blijft zeker op je hoofd zitten.

 



Welke wielrenbril?


Fietsbrillen voor wielrenners zijn er in allerlei prijsklassen, soorten, maten. Wanneer je op zoek bent naar de perfecte wielrenbril is het belangrijk om eerst je budget te bepalen. Fiets je meerdere keren in de week? Investeer dan in een kwalitatieve wielrenbril. Fiets je een paar keer in de maand dan kun je ook prima uit de voeten met een budgetbril. 

Vervolgens ga je op zoek naar het ideale montuur. Lichtgewicht is een belangrijke eigenschap tijdens het wielrennen. Je wilt na een paar uur fietsen niet dat je de bril gaat voelen. Je komt dan uit bij brillen zonder frame of met een halve frame. 

Frame gekozen? Dan kun je door naar de lenzen. Fotochromatische lenzen zijn ideaal voor wisselende weersomstandigheden maar juist wielrenners vinden het prettig om lenzen te kunnen wisselen. Zeker op zonnige dagen geeft een fotochromatische fietsbril niet altijd voldoende duisternis. 

Tot slot de finishing touch: stijl. Welke kleur montuur past bij je helm en wil je trendy oversized of kies je voor een bescheiden model? Wil echt opvallen met een topkwaliteit wielrenbril, kies dan voor de fietsbrillen die wij samen met Team Jumbo-Visma hebben ontwikkeld. Getest door professionals, nu beschikbaar voor liefhebbers.  




Hoe voorkom ik dat mijn fietsbril beslaat?


Ventilatiegaatjes en speciale coating op de lenzen zorgen ervoor dat een fietsbril vrijwel nooit beslaat. Gelukkig maar, want niets is gevaarlijker dan fietsen met beslagen glazen. Toch kan het met momenten voor komen dat je bril beslaat. Zeker bij winterse temperatuurwisselingen. Je warme hoofd en de koude lucht zorgen dan voor condens en dat zorgt voor beslagen glazen. Meestal wanneer je snelheid mindert. Helemaal voorkomen kun je het dus niet. Wat je wel kunt doen? Doortrappen. Net als bij beslagen autoruiten zorgt ventilatie ervoor dat de glazen niet beslaan. Controleer voor aanschaf dus goed of de bril ventilatiegaten heeft en of er een speciale anti-fog coating is aangebracht. 

 

 


Hoe onderhoud ik mijn fietsbril?


Na lang zoeken eindelijk de perfecte bril gevonden, dan wil je er ook zo lang mogelijk van genieten. Met deze praktische onderhoudstips houd je je bril langer in topconditie:

 

  1.  Pak je bril altijd bij de pootjes vast wanneer je hem op of af zet. Zo voorkom je dat de glazen vet worden en dat je bril buigt.
  2. Zet je bril in de ventilatieopeningen van je helm als je hem toch
    afzet tijdens het fietsen. Gewoon rechtop of op z’n kop, net wat beter past.
  3. Wees zuinig en leg een bril nooit op de glazen. Berg je bril op in
    het hoesje of de brillenkoker. Bij fotochromatische lenzen kan het wegleggen in de zon de lenzen zelfs aantasten.

 


Hoe reinig ik mijn fietsbril?

 

Zeker wanneer je door de bossen fietst kan er veel modder op je sportbril terechtkomen. Brilglazen zijn zeer gevoelig voor krassen, zorg daarom dat je je bril op de goede manier schoonmaakt.

  1. Maak eerst je handen goed schoon.
  2. Spoel vervolgens de bril af onder lauwwarm water (± 30 ºC) en schud al het overtollig water van de bril af.
  3.  Maak vervolgens de glazen schoon met een brillenpoetsdoekje of  microvezeldoekje. Dit kan het beste door de glazener eerst uit te halen.
    Let op! Een papierenzakdoek of shirt kunnen stofdeeltjes of zelfs vuil bevatten wat krassen kan veroorzaken.
  4. Daarna kun je het frame schoonmaken met een poetsdoekje.
  5. Je kunt je bril wegleggen om te laten drogen maar je kunt ook een föhn (in koude stand!) gebruiken.

 


Tot slot

 

Er zijn nogal wat fietsbrillen op de markt. Welke bril bij jou past heeft met meerdere factoren te maken. Denk bijvoorbeeld aan je budget, jouw stijl en niet te vergeten de omvang van je hoofd. Aan de hand van deze Fietsbrillen Guide moet het lukken om een geschikte bril te kopen én te onderhouden. Een mooi vooruitzicht.

 

Enjoy the Ride!

 

NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.