De ultieme fietskleding guide:

Welke wielerkleding heb ik nodig?


In deze fietskleding guide laten we zien wat je aan wielerkleding nodig hebt om van je fietsavontuur een succes te maken. Want wat is nou goede fietskleding? Wanneer past een fietsbroek perfect? Zijn er verschillen voor mannen en vrouwen? En bij welke seizoen, element en temperatuur hoort welke fietskleding? We geven antwoord op al je vragen. Kortom, een complete gids voor jouw nieuwe wielergarderobe.  



Een nieuwe fiets is alleen nog maar het begin van jouw aanstaande fietstochten. Wil je echt goed voor de dag komen dan zul je ook moeten investeren in passende fietskleding. Een verkeerde broek kan zadelpijn veroorzaken en te weinig of geen goeie laagjes kan je prestaties verminderen. Om jou te helpen bij het vinden van passende kleding zetten we in deze fietskleding guide alles voor je op een rijtje.




Waarom zou je fietskleding gebruiken?

Of het nu om wielrennen, gravelen of mountainbiken gaat, de eerste vraag die de meeste nieuwkomers stellen is: waarom zou je wielerkleding dragen? Het simpele antwoord: comfort. Het grootste verschil met normale sportkleding is de zeem in de broek. De zeem zorgt ervoor dat je comfortabel op je zadel zit. Hierdoor voorkom je schuurplekken en dat voorkomt weer zadelpijn. Lees ons artikel over het voorkomen van zadelpijn voor meer praktische tips.

Daarnaast zit wielerkleding over het algemeen strakker dan een alledaags shirt of sportbroekje. Mountainbikers willen hun kleding nog wel eens ‘baggy’ dragen maar zeker op de renfiets is het prettig als je kleding nauw aansluit. Het voorkomt dat je kleding in de wind wappert en draagt daarom bij aan je snelheid.       


Wat is goede fietskleding?

Wat maakt fietskleding nou goed? Er zit namelijk nogal wat verschil in het budget van de fietser maar ook in de kwaliteit van wielerkleding. Welk budget je ook hebt, de pasvorm moet goed zijn. De kleding mag niet te los zitten maar ook niet te strak. Dat weet je pas zodra je het aantrekt. Zorg dat je meerdere outfits en maten uitprobeert om te zien welke pasvorm het beste bij jouw lichaam past.

Ook moet wielerkleding vocht goed kunnen afvoeren en bij koude en natte omstandigheden wind en regen tegenhouden. Oftewel, de kledingcombinatie moet ademend vermogen hebben. Goed ademende fietskleding zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur op niveau blijft waardoor je energie kunt besparen. Welke combinatie bij welke temperatuur past? Daar staan we later in het artikel uitgebreid bij stil.

 


Hoe valt fietskleding?

 

Om te beginnen is er - vooral bij bovenkleding - het onderscheid tussen slim fit, regular en baggy pasvorm. Slim fit zit als een tweede huid, en is er op gericht om zo min mogelijk luchtweerstand te bieden; vooral geschikt voor fietsers die willen presteren. Bij een regular pasvorm is het shirt ook nog langs de contouren van je lichaam gemaakt, maar zit net wat losser en comfortabeler. Baggy zie je vooral bij mountainbiken terug en zit lekker ruim voor optimale bewegingsvrijheid en comfort; hierbij heb je ook baggy broeken.

De maat van een kledingstuk kan per merk of model verschillen. Ook is ieder lijf anders. Hoe wielerkleding valt hangt dus af van jouw lichaamsbouw en welke kleding je kiest. Zeker wanneer je online koopt is het soms lastig om te bepalen welke maat geschikt is. Gelukkig hebben wij een AGU maattabel ontwikkeld. Deze geeft een indicatie van jouw geschikte fietskledingmaat. Het enige dat je nodig hebt is een meetlint en het maattabel.

Het moge duidelijk zijn dat mannen en vrouwen verschillend gebouwd zijn. Damesfietskleding valt daarom anders dan herenfietskleding. Met name de heupen en het bovenlichaam zorgen bij damesfietskleding voor verschillen in pasvorm. Wielershirts en broeken voor mannen vallen dan ook heel anders dan de fietskleding voor dames.


Waar moet je op letten als je fietskleding koopt?

Welke type fietser je bent, bepaalt waar je op moet letten als je fietskleding koopt. Hoe vaak en hoe ver je fietst zijn daarbij leidend. In de regel komt dat neer op drie kenmerken: duurzaamheid, kwaliteit en eigenschappen.  

 Frequentie


De frequentie waarmee je fietst; fiets je minimaal drie of meer keer in de week? Dan loont het om te investeren in duurzame, kwalitatieve kleding. Je zult je kleding vaker wassen waardoor het gebruik van duurzame materialen ervoor zorgt dat je langer kunt genieten van je outfit.

Duur


De duur van je fietstocht; de dikte van je zeem is vaak aangepast op de duur van je tocht. Let goed op de zeem wanneer je wielerkleding koopt. In ons zeemoverzicht zie je welke zeemdikte bij welke renner past. Groen is voor de korte afstanden, rood en zwart voor langere fietstochten.   

Seizoen


De seizoenen waarin je fietst; los van de twee eerder genoemde kenmerken spelen de seizoenen logischerwijs een rol. De eigenschappen van je winterfietsjack zijn heel anders dan die van de zomer. En zelfs bij regenjacks zitten verschillen in ademend vermogen. Pas je inkopen dus aan op de weersinvloeden.  

Er zitten best wat prijsverschillen in fietskleding. Goedkoop is in de regel vaak duurkoop. Kwalitatieve kleding gaat langer mee en beschermt je beter tegen de elementen. Het is dan ook zeker de moeite waard om te sparen voordat je jouw kleding set aanschaft.      


Welke fietskleding heb je nodig?

Nu je weet hoe fietskleding valt en waar je op moet letten wanneer je het koopt kunnen we door naar een overzicht van kledingstukken die je nodig hebt.


Fietsbroek

Aan de basis van je wieleroutfit staat de fietsbroek. Kenmerkend aan de fietsbroek is de zeem, het kussentje aan de binnenkant. Een kwalitatieve zeem zorgt ervoor dat je zweet goed wordt afgevoerd. Hiermee voorkom je irritaties en schuurplekken. Kijk voordat je een broek aanschaft altijd naar de zeem-eigenschappen in combinatie met je fiets-intentie. De vuistregel is hoe langer de rit en hoe harder je zadel, des te dikker de zeem. Toch blijft de zeemkeuze heel persoonlijk. Sommige renners fietsen lange tochten liever op een dunnere zeem. Probeer vooral uit.

Je zult zien dat de prijzen van fietsbroeken enorm kunnen verschillen. Dat heeft te maken met de kwaliteitsstandaarden en eigenschappen. Duurdere fietsbroeken zijn vaker wind- en waterdicht en slijten minder snel. Een kwestie van investeren.


Lange fietsbroek vs. kort

Als je op zoek gaat naar een geschikte fietsbroek kom je gegarandeerd termen als bibtight en bibshort tegen. Bibshorts zijn de korte fietsbroeken, bibtights zijn lange fietsbroeken. Het moge duidelijk zijn dat je bibshorts tijdens warme dagen draagt en bibtights bij winterse omstandigheden. Fiets je liever niet in de winter maar wel bij iets koudere temperaturen dan kun je een bibshort combineren met beenstukken.

 

Verschil tussen dames- en herenfietsbroek

Mannen en vrouwen zijn anders gebouwd. De dames fietsbroek ziet er dan ook anders uit dan die van de heren. Nou ja, op het oog niet echt. Het verschil zit hem met name in de zeem. Deze is voor vrouwen anders gevormd omdat de stand van de bekken bij vrouwen verder naar buiten staat. Om deze reden rijden de meeste mannen ook met bretels. Door de bretels blijft een fietsbroek beter op z’n plek zitten. Voor vrouwen zijn bretels niet altijd nodig omdat zij van nature bredere heupen hebben. Desalniettemin hebben de meeste van onze korte en lange fietsbroeken voor dames een bib en bretels. Bijkomend voordeel is dat je onderrug goed bedekt is tegen tocht of kou.


Fietsshirt

Heb je je broek gevonden dan kun je door naar een, al dan niet bijpassend, fietsshirt. Nog meer dan de bibs, zijn de fietsshirts in uiteenlopende soorten en maten verkrijgbaar. Van thermo basislagen, korte fietsshirts voor in de zomer tot aan wind en waterdichte shirts voor in het najaar.


Of je nu in de zomer of winter gaat fietsen, een ondershirt komt altijd van pas. Deze basislaag zorgt er namelijk voor dat je zweet goed wordt afgevoerd waardoor je op temperatuur blijft. Bovenop de basislaag draag je een fietsshirt. Deze zijn speciaal ontworpen voor het fietsen. De voorkant is korter en standaard voorzien van een rits. De achterkant is langer en heeft altijd zakjes waar je repen, gels of accessoires zoals sleutels of bankpasjes in kunt bewaren.

De buitentemperatuur en je inspanning bepalen welk type shirt je moet dragen. In de zomer heb je genoeg aan een shirt met korte mouwen. Fiets je bij koude, droge omstandigheden? Kies dan voor een winddicht jack met isolerende werking. Ga je diehard bij winters weer en neerslag fietsen dan zijn er zelfs waterdichte jacks. Je kunt er ook voor kiezen om een regenjack over je tussenlaag te dragen. Hoe je het beste in laagjes fietst lees je in deze blog.


Wind- en Regenjack

Een wind -en regenjack kan je eigenlijk het hele jaar lang gebruiken. Of dat nu een onverwachte buitje in het voorjaar is is, of een die je eigenlijk al zag aankomen in de herfst. Naast je droog houden houdt een goed jack de wind tegen waardoor je minder snel afkoelt. Fiets je het hele jaar rond, dan mag dit niet ontbreken in jouw garderobe. Investeer in een wind- en regenjack.


Kijk bij de aanschaf van een regenjack altijd naar het ademend vermogen en de waterdichtheid. Sommige jacks zijn waterafstotend, anderen zijn waterdicht.

Bij wisselvallig weer heb je voldoende aan een waterafstotend regenjack. Trotseer je zelfs stormen op de fiets? Kies dan voor een water- en winddichte regenjas. Vrijwel alle jacks zijn op te vouwen tot kleine pakketjes. Op die manier kun je ze makkelijk achter in je fietszak stoppen.


Accessoires

Je denkt er misschien niet in eerste instantie aan, maar toch zijn accessoires in het fietsen meer dan bijzaken. Het zijn vaak die dingen die je nodig hebt om comfortabel en veilig te zijn en blijven op de fiets. De finishing touches doen er echt toe!


Handschoenen

Fietshandschoenen zijn niet alleen fijn in de winter, ook in de zomer komen ze goed van pas. Winter of zomer, de meeste handschoenen hebben extra padding om te voorkomen dat je handen minder snel verdoofd aanvoelen. Zorg in ieder geval dat je winterhandschoenen wind- en waterdicht zijn om koude vingers te voorkomen. Voor het vinden van de juiste handschoenmaat kun je ons AGU maattabel gebruiken. Bijkomend voordeel, mocht je vallen op je fiets dan is het feit als je op dat moment handschoenen aan hebt.

Arm & beenstukken

Arm- en beenstukken zijn ideaal bij wisselende temperaturen. Zeker wanneer je aan een rit start en het ’s ochtends nog een stuk kouder is komen ze goed van pas. Zodra de temperaturen stijgen kun je tijdens het fietsen heel eenvoudig je armstukken afdoen.
 

Fietssokken

Fietssokken worden vaak vergeten als echt onderdeel van je wieleroutfit maar ze mogen niet ontbreken. Een goed paar sokken zorgt ervoor dat zweet goed wordt afgevoerd waardoor je voeten droog en op temperatuur blijven. In de winter houden goede fietssokken je voeten warm en in de zomer blijven ze koel.

Muts, helmcap & col

Om je outfit compleet te maken voeg je een muts, helmcap en col aan je winter fietskleding toe. Zeker in de winter is het fijn om met een muts op te fietsen. Met het dragen van een muts blijf je beter op temperatuur omdat kou via het hoofd ontsnapt. Een col, ook wel nekwarmer genoemd, zorgt ervoor dat je lekker warm blijft tijdens het fietsen.

Overigens kun je zowel een muts als een col ook op warme dagen dragen. Met een muts en col bescherm je jezelf in de zomer tegen de zon. Kies dan wel voor een dunnere variant zodat je niet oververhit raakt. Je kunt de muts zelfs vervangen door een helmcap of koerspet.

 


Fietsschoenen


Met klikpedalen kun je je krachten beter verdelen waardoor je efficiënter fietst. Nu nog de passende fietsschoenen vinden. Kijk daarvoor eerst naar het soort pedalen waarmee je fietst. Heb je pedalen voor de racefiets of voor de mountainbike? Racefietsschoenen hebben over het algemeen drie gaatjes in de zool, mtb-schoenen hebben er vier of zelfs geen gaatjes als je met flat pedals fietst.


Pasvorm

Als je het schoentype hebt gevonden kun je door naar details zoals de schoenmaat, de zool en de sluiting. Houd bij het passen rekening dat je in de punt van de schoen ongeveer 1 cm ruimte overhoudt. Verder moet de schoen niet te strak zitten maar zeker niet te los. Je voeten zetten bij warmte namelijk uit.

Sluitingkeuze

De sluiting helpt om de pasvorm te verfijnen. Daarbij kun je kiezen tussen klittenband, draaisluitingen (ATOP of BOA) of een combinatie van beide. Tegenwoordig zie je steeds vaker draaisluitingen omdat deze minder gevoelig zijn voor modder en vuil. Maar ook klittenband blijft een uitstekende oplossing omdat je de maat heel eenvoudig kunt aanpassen.

Schoenzool

Tot slot speelt het materiaal, en daarmee de stijfheid van de zool een cruciale rol. Hoe stijver de zool, des te meer kracht je op de pedalen kunt zetten. De meest stijve zool is volledig gemaakt van carbon. Ze zijn duurder in aanschaf en daardoor meer geschikt voor prestatiefietsers. Begin je net met fietsen dan kun je prima uit de voeten met een iets soepelere, nylon zool.      

 

Overschoenen

Fietsen in de regen is heerlijk zolang je geen natte voeten krijgt. Om je voeten droog te houden, bieden overschoenen uitkomst. Ze houden wind en regen tegen zodat je voeten niet alleen droog blijven maar ook op temperatuur blijven. Overschoenen zijn bijna altijd voorzien van reflecterende elementen, zo val je ook nog eens beter op in het verkeer. Kies voor het formaat altijd voor een maat groter dan jouw schoenmaat, dan weet je zeker dat de overschoen past.


Fietshelm

Ook al is het in Nederland nog niet verplicht, een fietshelm is een absolute must. Op een racefiets of mountainbike haal je hoge snelheden. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Door een helm te dragen verklein je de kans op ernstig hoofdletsel tot wel 65%. Bezuinig niet op je hersenen, ivesteer in een goede helm!


Race en MTB

Net als vrijwel alle items in je garderobe zijn ook fietshelmen in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zo heb je o.a. racefietshelmen en MTB-helmen. Het grootste verschil is dat een helm voor de mountainbiker een klepje heeft om vuil uit het gezicht te houden. Echte racefietshelmen houden meer rekening met aerodynamica. Uiteraard kun je ook met een mountainbikehelm op een racefiets fietsen en vice versa. Zolang de pasvorm maar goed is.

Pasvorm

Om de juiste pasvorm te vinden meet je jouw hoofdomtrek op. Wij meten bij AGU met twee maten. Wat in dit geval positief bedoeld is. Maat S/M past bij een hoofdomtrek van 54 tot 58 cm, maat L/XL past bij een omtrek van 58 tot 61 cm. Zodra de helm eenmaal op je hoofd zit kun je deze nog eens verder afstellen.

 

Bescherming

Een helm beschermt pas god als het goed zit. Een loszittende helm gaat schuiven in een val, en beschermt daarom niet voldoende. Als je helm wel goed zit, dan zorgt de buitenste shell voor een eerste impact, maar de EPS foam in de helm absorbeert de kracht van die impact. EPS vervormt blijvend, waardoor het niet een tweede keer impact kan absorberen. Dus als je een val op je hoofd hebt gehad moet je je helm vervangen, zelfs als je aan de buitenkant geen scheuren of sporen ziet.

 

MIPS

Bij een valpartij op snelheid krijg je vrijwel altijd te maken met zijwaartse krachten. Het MIPS systeem, 'Multi-directional Impact Protection System' biedt nog beter bescherming bij impact vanuit verschillende hoeken waardoor hersenletsel bij een val nog beter wordt voorkomen. In onze Vigarous MIPS, vind je het MIPS systeem toegepast. 


Fietsbril

Een fietsbril beschermt tegen meer dingen dan alleen de zon. Ook vuil, wind en vliegende insecten maken geen schijn van kans wanneer je een bril draagt. Net als bij een fietshelm moet de fietsbril goed passen. Je wil voorkomen dat je bril afzakt wanneer je je hoofd beweegt. Gelukkig kun je de pootjes en de neusbrug van een bril verstellen waardoor je hem passend kunt maken.   


Lenzen

Veel brillen worden geleverd met verschillende lenzen. Iedere kleur past bij ander weer. Doorzichtige lenzen voor slecht weer, geel voor bewolkt en een donkere lens voor zonnige omstandigheden. Wil je niet telkens van lens wisselen, kies van voor lenzen die meekleuren. Fotochromatische lenzen noemen we dat. Kijk bij het vinden van jouw bril goed naar het lenstype en de weersverwachting.

Frame

Daarnaast kijk je naar het frame van de bril. Kies je voor een volledig frame dan krijg je een stevige bril die over het algemeen wat zwaarder is. Er bestaan ook half-frame fietsbrillen. Deze zijn iets lichter. Tot slot zijn er fietsbrillen zonder frame. Erg lichtgewicht en omdat de bril bijna volledig uit ‘glas' bestaat heb je een breed zicht veld. De Verve HDII is ons topmodel die met en zonder frame te dragen is.

Anti-fog

Los van het frame of de lenzen doe je er goed aan om te kijken naar ventilatie. Er is namelijk niets zo vervelend als een beslagen bril. Sterker nog, wanneer je zicht wordt belemmerd kan het voor gevaarlijke situaties zorgen. Mocht jouw bril iets minder goed ventileren dan kun je altijd nog anti-fog spray gebruiken.


Welke fietskleding bij welke temperatuur?

Niets is zo veranderlijk als het weer. Start je in de ochtend met fietsen bij 10°C dan kan de gevoelstemperatuur na een paar uur al oplopen naar 18°C. De truc bij een aangename rit is om je in laagjes te kleden maar welke kleding heb je bij welke temperatuur nodig?


Temperatuur

Fietskleding

Boven de 25°C

Korte broek, mouwloos thermoshirt, high summer shirt

25°C tot 15°C

Korte broek, thermoshirt korte mouwen, zomershirt, eventueel arm- en beenstukken

15°C tot 5°C

Lange broek of korte broek met beenstukken, thermoshirt lange mouwen, wintershirt lange mouwen fietsjas of winterjack, handschoenen, overschoenen, muts, colletje

5°C tot -10°C

Winter lange broek, thermoshirt lange mouwen, wintershirt lange mouwen, gevoerde fietsjas, handschoenen, overschoenen, muts, col.


Hoe moet je fietskleding wassen?

Als je eenmaal je fietskleding bij elkaar hebt gespaard wil je natuurlijk zo lang mogelijk van je outfits en accessoires genieten. Dat kun je doen door ze op de juiste manier te wassen. Het beste kun je wielerkleding met de hand wassen maar als je vaker fietst is dat een hele klus. Je kleding wassen in de wasmachine is gelukkig geen probleem.



Zorg dat je je kleding zo snel mogelijk na het fietsen uitwast. Daarmee voorkom je dat bacteriën van zweet of vuil zich gaan nestelen. Klaar voor de start? Dan kun je je fietskleding als volgt wassen:

  1. Zorg voordat je gaat wassen dat klittenbandsluitingen en ritsen gesloten zijn. Stop deze items desnoods in een waszak. Wielerkleding is gemaakt van dun materiaal en kan door sluitingen sneller beschadigen;
  2. Draai vervolgens je kleding binnenstebuiten om de kleur zo lang mogelijk te beschermen;
  3. Voeg wasmiddel toe. Gebruik liever waspoeder dan vloeibaar wasmiddel en onthoud: liever te weinig dan te veel wasmiddel. Gebruik nooit wasverzachter;
  4. Zet de wasmachine in een handwas- of sportwasstand. Deze staan standaard ingesteld op lage temperaturen en een lage centrifugesnelheid. Was in ieder geval niet hoger dan 30°C;
  5. Hang je fietskleding tot slot op aan een wasrek zodat ze aan de lucht kunnen drogen. Leg een fietsbroek plat zodat de bretels niet uitrekken.

Lees voor de zekerheid per item de wasvoorschriften goed door om te zien of er uitzonderingen zijn. Waterafstotende stoffen hebben bijvoorbeeld een andere behandeling nodig.


Tot slot

Afhankelijk van de frequentie waarmee je wekelijks fietst is het aan te raden om meerdere items in je kast te hebben. Hoe vaker je wast, des te sneller je kleding slijt. Het is daarom verstandig om minimaal twee sets per seizoen te dragen.

Ook qua onderkleding en accessoires is het fijn om te kunnen variëren. Een complete en kwalitatieve garderobe aanschaffen is best een investering maar betaalt zich altijd uit. Liever met geduld sparen dan direct spenderen. 

 

Enjoy the Ride!



NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.