Keuzehulp: kies de juiste fietshelm

Wat maakt een fietshelm onmisbaar

Een fietshelm kan hoofdletsel, veroorzaakt door een ongeval, in maar liefst 80% van de gevallen voorkomen. Toch komt het nog vaak voor dat fietsers geen helm dragen. De meest gehoorde argumenten hiervoor zijn dat een helm oncomfortabel zit of dat een helm simpelweg niet mooi staat. Dat moet beter kunnen! In ons assortiment zijn verschillende helmen verkrijgbaar, zodat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. In deze blog helpen wij jou op weg de juiste helm te kiezen.


#1 De fietshelm moet goed passen

Een helm die niet goed past zit oncomfortabel en biedt onvoldoende bescherming bij een ongeval. De juiste helmmaat bepaal je door de hoofdomtrek op te meten. Dit doe je met een meetlint door vanaf de wenkbrauw in een zo recht mogelijke lijn, boven de oren langs, rond het hoofd te meten. Gedetailleerde informatie over de verschillende maten van de AGU helmen staan op de product pagina’s.

#2 De fietshelm moet aan de geldende veiligheidsnorm voldoen

Alle AGU helmen voldoen aan de test standaard DIN EN 1078.

#3 de fietshelm moet bij jouw rijstijl passen

Zoek je naar uitdagingen op de racefiets, e-bike of stadfiets?

Als sportieve fietser is een lichtgewicht, goed geventileerde en aerodynamische helm aan te raden, zoals de AGU Tesero. Met in totaal 24 ventilatie openingen en een gewicht van slechts 199 gram is dit de perfecte keuze voor snelle renners.

Voor dagelijks gebruik op de stadsfiets, e-bike of speed pedelec is vaak een helm gewenst met minder sportief uiterlijk. Zonder dat dit ten koste gaat van slimme details, zoals een geïntegreerd achterlicht bij de AGU Urban Pedelec helm.


#4 Het uiterlijk van de helm 

Als de look van een helm niet bevalt is de kans kleiner dat je deze altijd op zet, met alle gevaren die daar bij komen kijken. Daarom is het belangrijk om een helm te kiezen die jou aanspreekt qua design. De Strato helm is verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren en er is zelfs een Hivis Strato.


#5 Extra bescherming door het MIPS-systeem

MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System en is speciaal ontwikkeld om hersenletsel ten gevolge van een val te voorkomen. De MIPS-laag zit tussen de buitenschaal van de helm en de padding in en kan onafhankelijk van de buitenschaal bewegen. Roterende krachten die vrijkomen bij een impact op de buitenschaal, bijvoorbeeld veroorzaakt door een valpartij, worden door de MIPS-laag opgevangen in plaats van door de hersenen. Zo is de kans op letsel kleiner en de kans op fietsplezier groter.

Ontdek de AGU Vigarous helm met geïntegreerd MIPS-systeem.


Overige aandachtspunten:

  • Na vijf tot maximaal zes jaar is een fietshelm aan vervanging toe.
  • Na een ongeval is het verstandig om de helm direct te vervangen, om er zeker van te zijn dat je maximaal beschermt blijft tijdens het fietsen. Onzichtbare beschadigingen aan de helm kunnen ten koste gaan van de bescherming.
  • Een helm kan je het beste zo ver mogelijk van een warmtebron zoals een radiator opbergen, om aantasting van de coating te voorkomen.
  • AGU maakt ook helmen speciaal voor kinderen.

NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.