WE RIDE THE COLD,
MAAR HOE WERKT KLEDEN IN LAAGJES?

In het najaar gaat er niets boven trainen in de buitenlucht. Frisse lucht en uitdagende omstandigheden waar je goed mee moet kunnen omgaan. Juist bij koude en natte omstandigheden wil je je energie zo efficiënt mogelijk verdelen. Dat begint met jezelf aankleden in lagen. Hoe het lagensysteem werkt en welke jacks bij welke omstandigheden horen leggen we je uit in deze blog.


DE OPLOSSING

Als het koud wordt heb je misschien de neiging om dikke warme kleding aan te te trekken. Maar als je gaat inspannen moet je dat juist niet doen. Het kleden in laagjes is dé oplossing om comfortabel te trainen en koersen bij kou, wind en regen. Door je wielerkleding in lagen op te bouwen kun je je lichaamswarmte vasthouden en transpiratievocht afvoeren. Daarmee verhoog je je prestatievermogen omdat je je energie beter kunt verdelen. Het lagensysteem bestaat uit drie of meerdere lagen kleding die je over elkaar draagt.

  1. De eerste laag is de onderlaag en draag je direct op je huid. Het houdt de huid droog doot transpiratie vocht af te voeren en reguleert zo de temperatuur van het lichaam.
  2. Laag twee is de isolerende tussenlaag die ook weer goed moet ademen.
  3. De buitenlaag beschermt je te tegen de elementen zoals wind en regen en maakt jouw wieleroutfit af.

Het voordeel van fietsen met laagjes is dat je tijdens je rit kunt variëren. Zit de warming-up erop of veranderen de temperaturen? Trek dan een laagje uit.


Laag 1: Onderlaag - Vocht afvoeren

Het goed afvoeren van vocht helpt om energie te besparen. (Dit wordt ook wel “ademen” van een kledingstuk genoemd) Wanneer je zweet, is je lichaam namelijk bezig om op temperatuur te blijven. Dat kost energie. Bij lage buitentemperaturen koel je door te zweten extra af, wat nog eens extra energie kost. Ook bij hoge intensiteit trainingen transpireer je meer. Een kwalitatieve onderlaag vormt daarom de basis van je uitrusting.


Synthetische stoffen

Er zijn grofweg twee materialen voor onderlagen: merinowol en synthetische stoffen. Synthetische stoffen voeren vocht goed af waardoor je shirt snel droogt. Ze zijn duurzaam, lichtgewicht en ademend. Het enige nadeel is dat ze na verloop van tijd naar zweet ruiken. Althans, in het verleden. Onze thermoshirts zijn ontworpen met ‘Polygiene stay fresh technologie’. Deze technologie helpt nare geurtjes te voorkomen omdat ze de geur-veroorzakende bacteriën aanpakken. Ons synthetische Everyday thermoshirt  is verkrijgbaar in verschillende kleuren en met zowel lange als kort mouwen.



Merinowol

Merinowol werkt anders omdat het juist vocht absorbeert. Hierdoor blijft je lichaamstemperatuur redelijk gelijk. Bijkomend voordeel is dat merinowol niet gaat stinken. Dit materiaal is organisch dus ook nog eens biologisch afbreekbaar. Het nadeel van 100% merinowol is dat het iets kwetsbaarder is. Om toch een stevige stof te krijgen, bevatten onze merino shirts een blend (35% merino, 35% polyester, 28% polyamide en 2% elastaan). Kies bijvoorbeeld voor de Winterday Turtle  of de Winterday Baselayer Merino. Deze bevatten het beste van beide werelden. De turtle-variant heeft zelfs een klein colletje.

 





Laag 2: Tussenlaag - isoleren en ademen

Hoe kouder het buiten is, des te dikker de tussenlaag. Check altijd het ademend vermogen want ook de tweede laag moet vocht kunnen afvoeren. Ook in tussenlagen bieden we de optie tussen synthethische (polyester) stoffen en merinowol.

 

Ga je in de herfst of lente fietsen op droge dagen, dan zijn dit soort wielershirts juist geschikt als buitenlaag omdat ze meer dan voldoende beschermen tegen de elementen.  


Polyesther stoffen

Ons Thermo Essential fietsshirt  is ideaal voor een tussenlaag bij koude omstandigheden omdat deze lichtgewicht is en de isolatie heeft van een fietsjas. De stof voelt erg zacht en comfortabel en de hoge kraag biedt nog net wat extra isolatie rond je nek.



Merinowol

Ook als een tussenlaag werkt Merinowol heel goed. Door de fijne structuur van de vezels houdt het warmte goed vast terwijl het toch goed blijft ademen. Een mooi voorbeeld van een merinowollen tussenlaag is de SIX6 Merino fietsshirt in ons thermokleding assortiment. Dit shirt ademt goed en zorgt ervoor dat zweet wordt afgevoerd.

 



Bodywarmer

Wil je meer variëren met laagjes, ga dan voor een bodywarmer, die je kunt dragen als tussenlaag maar zeker ook als buitenlaag. Een body uitrekken en opvouwen is vergeleken met een jack een eitje. Ideaal dus wanneer je het te warm krijgt. De Essential Wind Body  geeft al resultaat bij een graad of 10°C. Voor koudere dagen kun je kiezen tussen de Essential Padded Body  of de Polartec Alpha Body.





Laag 3: Buitenlaag - bescherming tegen de elementen

De buitenlaag beschermt je tegen de elementen, wind, regen en sneeuw. Als fietser kun je kiezen tussen een combinatie van winddicht en waterafstotend of winddicht en waterdicht. Kijk ook bij deze laag naar het ademend vermogen. Ga je voor een intensieve training, kies dan voor een meer ademende buitenlaag.

Wij hebben drie omstandigheden op een rijtje gezet zodat je een beeld krijgt van welk jack geschikt is bij welke omstandigheden.


Bij Kou

Ga je op lage hartslag trainen bij koude temperaturen, kleed je dan lekker warm aan. Kies in zo’n geval voor een opvallend gekleurde Solid Thermojack Trend  of SIX6 Polartec Alpha. Beide jacks zijn winddicht en waterafstotend. Ze ademen ook nog eens uitstekend. Het warmste jack (zonder warmtepanelen) is het Neoshell Thermojack Premium. Dé waterdichte en maximaal ademende premium jas uit onze collectie.

Door een gladder wegdek en koudere omstandigheden is de kans op pech of blessures groter. Mocht je tijdens een training uitvallen dan kun je in de winter niet zonder een Heated Thermojack. Het jack heeft ingebouwde warmtepanelen. Deze jas is minder geschikt om te dragen tijdens het fietsen aangezien het minder goed ademend.Wout van Aert gebruikt het om na een koude dag koersen snel weer op te warmen!



Bij regen

Fietsen in de regen is heerlijk zolang je de juiste kleding draagt. Dankzij een Poray membraan houden onze regenjacks niet alleen de regen buiten maar voeren ze transpiratievocht ook goed af. Hoe hoger het Poray-nummer, hoe beter de bescherming en het ademend vermogen.

In ons assortiment hebben wij de Essential, Storm Breaker en het Event Regenjack, respectiebelijk goed, beter best. Het Essential Regenas heeft een Poray 5.000 membraan en is geschikt voor onvoorspelbare weersverwachtingen. De Storm Breaker heeft een Poray 10.000 membraan en is perfect bij hogere inspanning. Het Event Regenjas Premium is de ultieme regenjas voor de sportieve fietser en houdt je zelfs droog tijdens de zwaarste regenbuien.  

 



Bij kou en regen

Alle jacks zorgen dat je hoe dan ook warm en droog blijft tijdens trainingen. Twee jacks die bijzonder warm zijn en waterdicht blijven, zijn de Storm Breaker en de Merino regenjas. Het Merino model is gevoerd met biologisch merinowol waardoor je lichaamstemperatuur optimaal wordt gereguleerd.     

 





Top 10 Warme producten





"The ART of LAYERING"

Wanneer je met lagen werkt kun je eindeloos variëren in materialen en eigenschappen. Houd niet alleen rekening met het weer, maar ook met je trainingsschema. Ga je trainen op een lage intensiteit, kleed je dan warmer aan. Staat er een intensieve training op de planning? Zorg dan dat je goed ademend materiaal aantrekt.   

 

 


NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.