Wat moet ik dragen op de fiets in de winter?

Stappenplan voor warmte en comfort op de fiets in de winter

Goede kleding is een vereiste wanneer je dagelijks en in alle seizoenen op de fiets wil zitten. Naast de keuze van water- of winddichte kleding, ademende eigenschappen of technische kwaliteiten, is het kiezen van de juiste combinatie van groot belang. Want door slim te kiezen uit onze verschillende lagen creëer je voor elk weertype een passende outfit. En kan je het verschil maken tussen afzien of genieten. We bieden in onze collectie een ruime keuze aan verschillende producten om zo jouw perfecte outfit te vinden.

Laag 1 De basis van je fietskleding: Onderkleding

Stap 1 - Base layer

Of het nu 30° of 5° is, onderkleding is eigenlijk altijd van belang. De voornaamste functie van onderkleding is namelijk het afvoeren van vocht. Of het nu warm of koud is, bij fysieke inspanningen verliest het lichaam vocht in de vorm van zweet. Onze EVERYDAY onderkleding voert het zweet af en houdt jouw lichaam droog. Vaak heb je met onderkleding last van nare geurtjes die ontstaan door bacteriën. Onze EVERYDAY onderkleding is behandeld met Polygiene. Dit voorkomt nare luchtjes die ontstaan bij intensief gebruik. Wanneer het kwik onder de 10° graden staat is het aan te raden onderkleding met lange mouwen te dragen.

Laag 2 Warme fietsshirts

Stap 2 - Fietsshirt

Deze laag zorgt voor warmte en moet, net als onderkleding, transpiratievocht afvoeren. Door kleding in laagjes te dragen zorgt de lucht tussen de lagen bovendien voor een isolerend effect. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de ‘tussenlaag’ ook de buitenlaag zijn. Onze shirts combineren functionaliteit dan ook met toffe looks. Bijvoorbeeld uit onze Trend collectie, zie hierboven.

Laag 3 Het vriest, het dondert en het bliksemt thermo-, wind- en regenjacks

Stap 3 - Een fietsjack

De buitenste laag beschermt het lichaam tegen wind en regen en is ademend, zodat het vocht en overtollige lichaamswarmte af kan voeren. Denk bijvoorbeeld aan onze flexibel inzetbare Padded Body, die je aan- en uittrekt afhankelijk van het weer en je lichaamstemperatuur of juist het Thermal jack wat je gedurende de gehele rit aanhoudt. Wanneer je de juiste onderlagen draagt hoe je hier pas over na te denken wanneer het kouder wordt dan 5°.

Hoe kom in droog over op de fiets?

Voor onverwachte regenbuien kan je onze wind- en regenjacks dragen. Deze zijn eenvoudig en compact op te bergen in de zakken van een fietsshirt of -jack wanneer de weersomstandigheden het toelaten. De fietsregenjacks van AGU zijn gemaakt van Poray. Het Poray membraan is door ons zelf ontwikkeld en zorgt voor 100% water- en winddichte materialen met goede ademende eigenschappen. De Poray 10.000 stof, het materiaal waarvan de meeste fietsjacks zijn gemaakt, is bestand tegen een waterkolom van maar liefst 10.000 millimeter per vierkante centimeter. Dan moet het wel heel hard gaan regenen om je niet op de fiets te krijgen.

Laag 4 De kers op de taart: fietsaccessoires

Stap 4 - Muts, handschoenen en overschoenen

Op echt koude dagen bieden hand-, overschoenen en een muts extra bescherming tegen de elementen. Veel lichaamswarmte gaat tenslotte verloren via handen, voeten en hoofd. Ook wanneer het hard waait is het een must om je hoofd, handen en voeten warm te houden. Veel accessoires zijn behandeld met DWR. Wanneer stoffen zijn behandeld met een Durable Water Repellency coating creëert dit een laag waar het (regen)water vanaf rolt, in plaats van erin te trekken.

Dè ideale kledingcombinatie is niet altijd makkelijk samen te stellen, omdat het altijd erg persoonlijk is wat je zelf prettig vindt tijden het fietsen. Maar één ding is zeker: het werken in meerdere laagjes biedt je de meeste garantie op een plezierige rit. Binnen onze Essential collectie zijn alle producten te vinden die je nodigt hebt tijdens de winterse dagen.

To Top