WE RIDE THE COLD

Harde wind, regen, sneeuw en snijdende kou. Dat zijn voor veel fietsers niet de meest ideale weersomstandigheden. Toch kan fietsen onder deze condities prachtig zijn. De lucht is fris en helder, de met vorst of sneeuw bedekte landschappen zijn prachtig en de herfst maakt van ieder bos een kleurrijk schilderij. Ook word je karakter even op de proef gesteld. Maar kies je voor de juiste kleding en materialen, dan trotseer jij ieder weertype en kun je volop genieten van de vier seizoenen.


DE UITDAGING

Fietsen in koude omstandigheden vraagt om doorzettingsvermogen, concentratie en de juiste uitrusting. Als je het koud krijgt ga je bibberen, een natuurlijke reactie om je lichaamstemperatuur te verhogen. Dat gebibber kost energie, energie die je liever in je pedalen stopt. Een lage lichaamstemperatuur, vingers die te koud zijn om te schakelen, gevoelloze voeten; kou gaat ten koste van je focus en fietsplezier.

Toch zie je de pro’s vaak, zelfs in vrieskou, met blote armen en benen een finale rijden. Bij die laatste klim of sprint wil je nu eenmaal geen warme jas aan, dikke handschoenen of klamme col om je nek. Bij een zware inspanning produceer je energie in de vorm van warmte. Wanneer het tempo dropt, koel je af en verlies je waardevolle energie. Het dragen van verschillende lagen kleding en accessoires helpt je je lichaamswarmte, en dus energie, te reguleren.


DE OPLOSSINGEN

Het geheim? De oplossing? Laagjes! Kies op de koudste dagen voor een lange broek, een base layer met lange mouwen, een long sleeve thermal jersey en eventueel een bodywarmer of winterjas er overheen. Onze Six6 Bibthights zijn waterdicht en comfortabel. De Winterday Base Layer van zacht merino wol houd je warm en droog. Het Six6 Event Thermojack is niet alleen wind- en waterdicht, maar ook actief ademend dankzij het eVent membraan.

De winterjas die we voor Team Visma | Lease a Bike ontwierpen is voorzien van een Polartec Alpha voering. Ofwel, deze lichte en ademende stof met waterafstotende eigenschappen, zorgt ervoor dat je je snel op temperatuur komt en blijft, zowel tijdens de inspanning als in rust.



TEAM VISMA | LEASE A BIKE & AGU




TIPS VOOR KOUDE DAGEN


Tip 1: Draag de juiste kleding
Het kiezen van een outfit op basis van het weer kan soms best een uitdaging zijn. Wel of geen extra laagje? Windbreker aan of niet? Een lange broek of toch beenstukken? Om een goede keuze te kunnen maken is het checken van het weer(bericht) een absolute must. Wat is de temperatuur en welke voorspellingen liggen er? Vervolgens de vraag: wat ga je doen? Ga je een een duurtraining doen op lage hartslag? Dan kun je dat extra laagje goed gebruiken. Maar ga je voor een hogere intensiteit, bijvoorbeeld een interval training, dan is het raadzaam om je iets minder warm in te pakken, maar wel een extra jasje meenemen voor het begin en einde van je training. Fleece-gevoerde thermal bibshorts zijn ideaal voor iets mildere dagen. Ze zijn slechts een fractie dikker en zwaarder dan normale bibshorts, maar voorzien van een isolerende laag en een Durable Water Repellent (DWR) coating. Die coating zorgt dat waterdruppels van de stof af glijden en dus niet worden opgezogen.

Tip 2: Draag laagjes
We noemden het al een aantal keer: Laagjes. Het dragen van een onder, midden en bovenlaag is de beste en meest flexibele manier om je te kleden tegen de kou. Zorg er daarbij voor dat elke laag ook goed ademend is zodat je niet te veel last krijgt van transpiratievocht, want dat zorgt juist weer voor kou op je huid. Kies bijvoorbeeld voor een merinowol onderlaag. Een stof waar je warm in blijft, ook als het vochtig wordt. Liever onderweg een laagje uit moeten doen, dan klappertanden op de fiets.

En op twijfel dagen, bijvoorbeeld net tussen twee seizoenen in, zijn onze arm- en beenstukken ideaal. En met de waterafstotend coating zijn ze ook nog bestand tegen een mogelijk regenbui. Geen overbodige luxe in ons regenachtige klimaat.

Tip 3: Bescherm hoofd, handen en voeten
Waar voel je als eerste de kou? Juist, tenen, vingers en oren. De meeste lichaamswarmte verlies je via je hoofd, handen en voeten. Overschoenen, een muts onder je helm, nekwarmer en handschoenen zijn dan ook essentieel bij koudere weersomstandigheden. Met AGU’s Deep Winter Gloves heb je een paar wanten waarmee je zelfs op wintersport kunt gaan.

Tip 4: Eten is brandstof
 Je lichaam verbruikt op koude dagen niet alleen energie om te fietsen, maar ook om warm te blijven. Dan is het dus nog belangrijker om te zorgen voor voldoende brandstof. Zorg voor je rit dat je ruim van te voren voldoende eet. En neem extra repen of gels mee, een goed gevulde bidon en eet op tijd tijdens je rit: als je honger voelt ben je eigenlijk al te laat!

Tip 5: Blijf bewegen
De beste manier om warm te blijven is blijven bewegen. Zo houd je de spieren warm en stimuleer je de doorbloeding. Zo gauw je even stopt koelen je spieren snel af, en voel je al gauw de kou op je huid trekken. Wil je het warmer krijgen, ga dan harder fietsen!

Tip 6: Draag een fietsbril
Een fietsbril tegen de kou? Ja zeker! In het najaar en de winter beschermt een bril tegen wind en regen, waardoor je gezicht meer warmte vasthoudt. Daarnaast zorgt een bril met de juiste glazen ervoor dat je bij minder licht of juist heel scherp licht, contrasten blijft zien.

 


TECHNOLOGIE VAN DE PRO'S BESCHIKBAAR VOOR IEDEREEN

 

Samenwerken met de staf en renners van Team Visma | Lease a Bike is essentieel voor ons onderzoek en de ontwikkeling van kleding. Afgelopen jaar hebben we de winteruitrusting verder verfijnd en geoptimaliseerd om ook op de koudste dagen maximaal te presteren. De renners voorzien onze ontwerpers continue van feedback. Feedback die we gebruiken om de materialen en processen verder aan te scherpen om onze kleding nog beter water- en winddicht, isolerend, lichter en aerodynamischer te maken. Na uitgebreid testen door de pro’s voeren we die verbeteringen door in onze collecties. Zo kan jij ook optimaal presteren en genieten, hoe koud het ook is.

 

NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.