WE RIDE THE COLD,
MAAR HOE BLIJF IK WARM?

Harde wind, regen, sneeuw en snijdende kou. Dat zijn voor veel fietsers niet de meest ideale weersomstandigheden. Toch kan fietsen onder deze condities prachtig zijn. De lucht is fris en helder, de met vorst of sneeuw bedekte landschappen zijn prachtig en de herfst maakt van ieder bos een kleurrijk schilderij. Ook word je karakter even op de proef gesteld. Maar kies je voor de juiste kleding en materialen, dan trotseer jij ieder weertype en kun je volop genieten van de vier seizoenen.


DE OPLOSSING

Fietsen in koude omstandigheden vraagt om doorzettingsvermogen, concentratie en de juiste uitrusting. Als je het koud krijgt ga je bibberen, een natuurlijke reactie om je lichaamstemperatuur te verhogen. Dat gebibber kost energie, energie die je liever in je pedalen stopt. Een lage lichaamstemperatuur, vingers die te koud zijn om te schakelen, gevoelloze voeten; kou gaat ten koste van je focus en fietsplezier.

Maar je wilt ook niet zwetend, te dik bepakt op de fiets zitten. Bij een zware inspanning produceer je energie in de vorm van warmte. Maar wanneer het tempo valt, koel je af en verlies je waardevolle energie. Wat is de oplossing?

Gelukkig hoeft kou alles behalve een dealbreaker te zijn voor een mooie fietstocht. Wij hebben de oplossingen voor je op een rij gezet.

 



TIPS OM WARM TE BLIJVEN


1:  Draag de Juiste kleding

Het kiezen van een outfit op basis van het weer kan soms best een uitdaging zijn. Wel of geen extra laagje? Windbreker aan of niet? Een lange broek of toch beenstukken? Om een goede keuze te kunnen maken is het checken van het weer een absolute must. Wat is de temperatuur en welke voorspellingen liggen er? Vervolgens de vraag: wat ga je doen? Ga je een een duurtraining doen op lage hartslag? Dan kun je dat extra laagje goed gebruiken. Maar ga je voor een hogere intensiteit, bijvoorbeeld een interval training, dan is het raadzaam om je iets minder warm in te pakken, maar wel een extra jasje meenemen voor het begin en einde van je training.



2: Draag laagjes

We noemden het al een aantal keer: Laagjes. Het dragen van een onder, midden en bovenlaag is de beste en meest flexibele manier om je te kleden tegen de kou. Zorg er daarbij voor dat elke laag ook goed ademend is zodat je niet te veel last krijgt van transpiratievocht, want dat zorgt juist weer voor kou op je huid. Kies bijvoorbeeld voor een merinowol onderlaag. Een stof waar je warm in blijft, ook als het vochtig wordt. Liever onderweg een laagje uit moeten doen, dan klappertanden op de fiets. 

En op twijfel dagen, bijvoorbeeld net tussen twee seizoenen in, zijn onze arm- en beenstukken ideaal. En met de waterafstotend coating zijn ze ook nog bestand tegen een mogelijk regenbui. Geen overbodige luxe in ons regenachtige klimaat.



3: Bescherm hoofd, handen en voeten

Waar voel je als eerste de kou? Juist, tenen, vingers en oren. De meeste lichaamswarmte verlies je dan ook via je hoofd, handen en voeten. Overschoenen, een muts onder je helm, nekwarmer en handschoenen zijn dan ook essentieel bij koudere weersomstandigheden. Met AGU’s Deep Winter Gloves heb je een paar wanten waarmee je zelfs op wintersport kunt gaan.



4: DRAAG EEN FIETSBRIL

Last but not least: Een fietsbril tegen de kou. In het najaar en de winter beschermt een bril tegen wind en regen, waardoor je gezicht meer warmte vasthoudt. Daarnaast zorgt een bril met de juiste glazen ervoor dat je bij minder licht of juist heel scherp licht, contrasten blijft zien.



5: ETEN IS BRANDSTOF

Je lichaam verbruikt op koude dagen niet alleen energie om te fietsen, maar ook om warm te blijven. Dan is het dus nog belangrijker om te zorgen voor voldoende brandstof. Zorg voor je rit dat je ruim van te voren voldoende eet. En neem extra repen of gels mee, een goed gevulde bidon en eet op tijd tijdens je rit: als je honger voelt ben je eigenlijk al te laat!

6: BLIJF BEWEGEN

De beste manier om warm te blijven is blijven bewegen. Zo houd je de spieren warm en stimuleer je de doorbloeding. Wanneer je stopt koelen je spieren snel af, en voel je de kou al gauw op je huid trekken. Wil je het warmer krijgen, ga dan harder fietsen!

7: TURN UP THE HEAT

Mocht je dan onverhoopt het - na alle bovenstaande tips - toch te koud hebben, dan zijn er altijd nog zogenaamde "heated" producten. Die zijn uitgerust met slimme verwarmingselementen en geïntegreerde accu's die je met een druk op de knop aan kunt zetten. Zo hebben we bijvoorbeeld de Heated Gloves en de Deep Winter Thermo Jacket Essential Heated en die ook een favoriet is van Team Visma | Lease a Bike renners zoals Wout van Aert.





ONZE WARMSTE PRODUCTEN





SAMEN MET TEAM VISMA | LEASE A BIKE

Veel onze warmste producten hebben wij ontwikkeld in samenwerking en met input van de top renners en rensters van Team Visma | Lease a Bike. Naast wedstrijden zitten zij natuurlijk elke dag, weer of geen weer uren op de fiets. Als geen ander weten ze wat kou met je lichaam doet, en de beste manieren om warm en fit te blijven.

 

 


NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.