ONZE AGU GESCHIEDENIS

Op elke hoek, in iedere straat en iedere schuur, vandaag de dag is de fiets overal en voor iedereen. Er zijn in Nederland zelfs meer fietsen dan mensen. En daar kijken we allang niet meer vreemd van op. Maar dat was ruim 55 jaar geleden heel anders. DE Alkmaarse Groothandels Unie

Tijdens de wederopbouw van Nederland, net na de Tweede Wereldoorlog, was de fiets een schaars goed. En veel andere soorten vervoersmiddelen waren er niet. De auto was voor de meeste mensen onbetaalbaar. In de jaren die volgden hadden fiets groothandels het drukker dan ooit. Met man en macht deden zij wat ze konden zodat iedereen eindelijk weer in vrijheid onderweg kon zijn. In plaats van te concurreren, elkaar in de weg te zitten, besloten in Alkmaar drie fiets firma's hun krachten te bundelen. En zo werd in 1966 de Alkmaarse Groothandels Unie geboren, ofwel AGU. Samen sterk. AGU groeide in de jaren daarna snel, en werd een van de grootste leveranciers in fietsonderdelen. Van zadels en bellen tot een sterke ketting en een goed werkend voor -en achterlicht.


In de loop van de tijd bleek de fiets niet enkel functioneel te zijn, maar ook iets waar je veel plezier mee kon hebben. Langzaam maar zeker verschoof de focus van onderdelen voor aan de fiets, naar kleding en accessoires voor op de fietsAGU Brengt plezier in het fietsen

We ontwikkelden vooral artikelen die het fietsen leuker maken. Zo waren we de eersten die lichtgewicht fietstassen van nylon op de markt brachten, een nieuw soort materiaal in die tijd. Niet veel later introduceerden we het "Original" regenpak, wat een groot succes bleek te zijn en meerdere prijzen won. Jong en oud stapte er in de jaren zeventig en tachtig mee op de fiets wanneer het weer daarom vroeg. En nog steeds zit datzelfde pak in onze collectie. Weliswaar in een iets ander jasje, maar nog altijd een succes. Het ging goed, we bleven innoveren, zochten naar de nieuwste technieken, materialen en werkten samen met de beste fabrikanten wereldwijd.


1974

In 1974 AGU lanceert als het eerste bedrijf lichtgewicht fietstassen, gemaakt van robuust nylon gemaakt door Yashuo Kurata, vanuit zijn werkplaats in hartje Tokyo.

1976

Met het iconische "Original" regenpak wint AGU in 1976 de door het ministerie van Verkeer en Waterstaat uigeschreven wedstrijd om het beste regenpak van Nederland te ontwerpen.

1980

In 1980 ontwikkelt AGU, op speciaal verzoek van een groep verpleegsters, de fietsgrage regenjas. De jas voor rokdragend Nederland wordt een doorslaand succes.


AGU en TOPSPORT

Eind jaren 70 focusten we ons ook op de wielersport. Fietskleding was er nog nauwelijks in die tijd. En wat er wel was, was of enkel in zwart te verkrijgen of gemaakt van stugge stoffen en materialen die alles behalve comfortabel of handig waren op de fiets. Laat staan bevorderlijk voor het neerzetten van een snelle tijd. Dat kon en moest anders en vooral beter. Zo vond ook drievoudig wereldkampioen Cees Stam. In samenwerking met hem ontwikkelden we onze eerste wielerkleding. En met succes, Stam wist gehuld in AGU tenue een vierde wereldtitel op zijn naam te zetten. 

1977


Die samenwerking met topsporters smaakte naar meer. In de jaren die volgende sloegen we de handen ineen met individuele sporters als Steven Rooks en Leontien van Moorsel. Maar ook met het illustere Panasonic Team van Peter Post, en later met de succesvolle Rabobank ploeg, waar we maarliefst 16 jaar mee hebben samengewerkt. De kennis en ervaring die we met elkaar opdeden namen we vervolgens weer mee in het ontwerpproces voor alledaagse fietskleding en regenkleding, voor iedereen.


1983

 Steven Rooks wint Luik-Bastenaken-Luik. Terwijl de camera's draaien doet Rooks zijn AGU zweetband om. Die zweetband is dat jaar niet meer aan te slepen.

1984

Door de samenwerking met het Panasonic Team werden de naam AGU en het klaverlogo in het geheugen gegrift van fietsliefhebbers over de hele wereld.

1990

In 1990 won Leontien van Moorsel, gesteund door AGU, bijvoorbeeld 2 gouden medailles tijden het WK in Tokyo en werd een icoon in het vrouwenwielrennen.

1996

Het is jarenlang genieten van de successen van de Rabobankploeg, met succesvolle renners als Michael Boogard, Erik Breukenk, Oscar Freire en Erik Dekker.Hetzelfde maar toch ook heel anders

Nu ruim 55 jaar later, is dat eigenlijk niet veranderd. En in een aantal opzichten zijn we hetzelfde gebleven: we zijn nog altijd gevestigd in Alkmaar, maken nog steeds fietskleding, regenkleding en fietstassen met hetzelfde doel: jou als fietser de juiste middelen bieden, zodat je het hele jaar door met plezier onderweg kunnen zijn. In alle condities, over iedere afstand en op elke fiets. En dat met stijl!Wat er wel veranderd is? De materialen en de producten. Die worden steeds beter, mooier en vooral duurzamer. En uiteraard onze designs, die passen bij de tijd en bij onze doelgroep. En last but not least: onze partnerships die helemaal passen bij AGU en waar we voor staan, en waar we elke dag van leren: het fietsplezier van Tour de Tietema, de ambitie en community-drive van Beat Cycling en het top-niveau, innovatie en expertise van het beste wielerteam van dit moment, Team Jumbo-Visma.BEAT CYCLING

TEAM JUMBO-VISMA

TOUR DE TIETEMAOnze ervaring met elke soort weertype, met elke soort fiets en fietser, 55 jaar productontwikkeling en de sterke focus op innovatie komen nu volledig tot zijn recht in al onze collecties.


Wij zijn AGU, en wij zijn er voor elke fietser, elke dag.


NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.