GESCHIEDENIS

1966

Op 1 mei 1966 gaan drie Alkmaarse grossiers, de firma’s Kerkmeer (Willem Kerkmeer), GOMO (Foppe Bergsma) en Jako (Jaap van den Kommer) fuseren. De laatste wordt algemeen directeur en ze gaan van start in een nieuw pand met 14 medewerkers. De Alkmaarse Groothandels Unie is geboren! Sinds de oprichting van AGU is de groothandel en het merk intensief betrokken bij innovatie van producten voor de fiets. Van regenkleding, fietstassen en fietskleding.


AGU URBAN

1974

In 1974 wordt het thema “Fietsplezier” gelanceerd. AGU gaat voortaan artikelen ontwikkelen die het fietsen leuker maken. Er wordt gestart met de productie van fietstassen. AGU was het eerste bedrijf dat zich toelegde op de productie van lichtgewicht fietstassen, gemaakt van robuust nylon. De eerste fabrikant van de tassen was Yashuo Kurata, die de tassen fabriceerde vanuit zijn werkplaats in hartje Tokyo.

1976

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat schrijft in 1976 een ludieke wedstrijd uit om het fietsgebruik te stimuleren: “Wie ontwerpt het beste regenpak”. Het iconische Original regenpak is toen ingestuurd en is uitgekozen als beste regenpak. Het is het begin van een ongekende boost voor het merk en bedrijf AGU. Meer dan een miljoen AGU-Sport regenpakken gaan Europa in. Niemand kan meer om AGU heen, zelfs de koninklijke familie niet.

1980

In 1980 ontwikkelt AGU, op speciaal verzoek van een groep verpleegsters, de fietsgrage regenjas. De jas voor rokdragend Nederland wordt een doorslaand succes. Een aantal jaar later komt de uniseks Trenchcoat met hetzelfde, beproefde roksysteem op de markt.

In de afgelopen 50 jaar bewees AGU zich als betrouwbare partner voor fietsers, wandelaars en buitenmensen. Inmiddels is regenkleding niet meer alleen voor als het regent. Functionele kwaliteiten zijn nog altijd essentieel, maar het oog wil ook wat. Bij AGU spreken we dan ook over rainfashion: betrouwbaar, functioneel, eigentijds en stijlvol; waarmee we intussen ook een jonger publiek aanspreken. Maar nog altijd voor alledaags gebruik.


AGU FIETSKLEDING

1977

In 1977 is sponsoring een nog niet alledaags begrip. Maar AGU zou AGU niet zijn als ze een drievoudig wereldkampioen Cees Stam niet zouden willen ondersteunen. Zijn nieuwe wielerkleding is zo goed dat hij in AGU-tenue voor de vierde keer wereldkampioen stayeren wordt.

1983

Het veelbelovende wielertalent Steven Rooks zat begin 1983 zonder team, sponsors en licentie. AGU vond dat hij een kans moest krijgen om zichzelf te bewijzen. Samen met Univers zorgt AGU dat Rooks kleding en materiaal krijgt. Rooks wint Luik-Bastenaken-Luik in de kleuren van de SEM-ploeg, maar hij vergeet zijn 'redders' niet. Terwijl de camera's draaien doet Rooks zijn AGU zweetband om. Die zweetband is dat jaar niet meer aan te slepen.

1984

En toen het bedrijf in 1984 de samenwerking aanging met het illustere Panasonic Team van Peter Post, werden de naam AGU en het klaverlogo onuitwisbaar in het geheugen gegrift van fietsliefhebbers over de hele wereld.

1990

De samenwerking resulteerde in een schat aan ervaring voor AGU, direct van de beste bron – het profpeloton. Van deze ervaring werd de jaren erna dan ook dankbaar gebruik gemaakt. In 1990 won Leontien van Moorsel, gesteund door AGU, bijvoorbeeld 2 gouden medailles tijden het WK in Tokyo. Sindsdien is van Moorsel van groot belang geweest voor de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen in Nederlands.

1996

In 1996 ging AGU de lange en succesvolle samenwerking aan met het Rabobank Team. Dit bood niet alleen de kans om AGU’s reputatie te bevestigen, maar was ook een uitgelezen mogelijkheid om jaar na jaar te bouwen aan de collecties, en de kleding elk seizoen tot in de puntjes te verbeteren. In 2012 kwam een einde aan de samenwerking en verdween de naam AGU uit het profpeloton. 

2019

De afgelopen 40 jaar van intense samenwerking en betrokkenheid met de fietssport op het hoogte niveau leverde een ongekende schat aan ervaring op. In 2019 leverde deze een nieuwe, gedenkwaardige samenwerking op, toen AGU met trots kon aankondingen de krachten te bundelen met World Tour Team Jumbo-Visma. De overvloed aan kennis en technologie die AGU’s technici en ontwerpers over de laatste jaren hebben opgebouwd komen nu volledig tot zijn recht in de snelste pakken die ooit zijn gemaakt.

Het inzetten van de waardevolle ervaring die de rijke historie biedt, garandeert dat AGU ook in de toekomst vooraan zal blijven rijden als het gaat om innovatie in fietskleding, wat het niveau of de ambitie van de renner ook is.