Hoe was je fietskleding en regenkleding? Volg deze tips

Fietskleding en regenkleding krijgen vaak flink wat te verduren: zweet, vuil, regen en wind. Hoe zorg je ervoor dat ze in topconditie blijven? Wij delen de beste tips! Lees hier hoe je deze kledingstukken op de juiste manier wast en onderhoudt. 

Lees voor het wassen altijd eerst de instructies op het care-label en volg deze op.

Hoe was je fietskleding?

Met deze tips blijft je wielerkleding als nieuw! Ontdek waarom goed onderhoud belangrijk is en hoe je jouw kleding op de juiste manier wast.

 

Gebruik geen wasverzachter 

Gebruik geen wasverzachter. Wasverzachter wordt afgeraden, omdat het een laagje vormt dat de stof minder functioneel maakt. Bovendien kan het de elasticiteit aantasten en huidirritatie veroorzaken.

 

De belangrijkste aandachtspunten zijn: 

Sluit alle ritsen en klittenband

Niet strijken

Was het item met de binnenkant naar buiten

Niet chemisch reinigen

Was op maximaal 30 graden

Niet weken in water

Gebruik geen wasverzachter

Niet in de droger

Was met gelijke kleuren

Niet nat opvouwen en opbergen

Niet bleken

Niet drogen op een warmtebron

Stappenplan: zo was je fietskleding

Was je kleding zo snel mogelijk na het fietsen om te voorkomen dat bacteriën van zweet en vuil zich ophopen. Klaar voor de start? Volg de onderstaande stappen voor het wassen van je fietskleding en controleer altijd de wasvoorschriften per item voor eventuele uitzonderingen. 

 

Stap 1 | Voorbereiden 

Sluit klittenbanden en ritsen en stop je kleding eventueel in een waszak om schade te voorkomen. Draai de kleding binnenstebuiten om de kleur te beschermen.

 

Stap 2 | Wassen

Voeg waspoeder toe. Gebruik liever te weinig dan te veel en gebruik nooit wasverzachter. Zet de wasmachine op de handwas- of sportwasstand, met een maximum van 30°C en een lage centrifugesnelheid.

 

Stap 3 | Drogen

Laat je fietskleding aan de lucht drogen op een wasrek. Leg een fietsbroek plat om uitrekken van de bretels te voorkomen.

Hoe was je regenkleding?

Waterafstotende items met DWR-finish
Overschoenen, handschoenen, bodies, regenkleding, geselecteerde broeken en geselecteerde shirts

De waterafstotende AGU items zijn behandeld met een Durable Water Repellent (DWR) finish. Dit zorgt ervoor dat regendruppels op de stof parelen en makkelijk van de stof af rollen. Zo dringen water en vuil niet in de buitenste vezels van de stof. Deze items kan je normaal wassen volgens de was-instructies op het label. De DWR finish slijt na verloop van tijd van de items af, dat is een natuurlijk proces. 

Wasverzachter tast de DWR finish aan. Het is een middel dat deze finish afbreekt, waardoor het pareleffect niet meer zal optreden. Regenwater dringt daarna door in de buitenste vezels van de stof. Ook neemt het ademend vermogen van de stof af als je wasverzachter gebruikt.

 

Waterdichte regenkleding met Poray-membraan en DWR-finish
Regenkleding

Voor alle AGU waterdichte items geldt dat er een zogenaamd Poray membraan in de stof is verwerkt. Dit membraan heeft een waterkolom, die als buffer werkt tussen de stof en de huid. Daarnaast zorgt het membraan voor het ademende vermogen van een item. Het is altijd mogelijk om regenkleding af te spoelen met water. Toch raden wij je aan om het artikel af en toe te wassen volgens het wasetiket. Zo wordt het opgestapelde vuil en stof verwijderd en blijft de functionaliteit van de stof met het Poray membraan behouden.

 

TIP: Winterkleding met voering 

Bij sommige winterkleding is gebruik gemaakt van een speciale voering. Bijvoorbeeld het Polartec Alpha thermojack. Deze kan je volgens de normale instructies wassen.

Stappenplan: zo was je regenkleding

Stap 1 | Voorbereiden 

Leeg alle zakken, sluit de ritsen en ontspan de trekkoorden. Maak het zeep- en wasverzachterbakje van je wasmachine goed schoon om restanten te verwijderen, zodat de waterafstotende werking niet wordt aangetast.

 

Stap 2 | Wassen van je jas

Plaats het item in de wasmachine, volg het waslabel en gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel. Was maximaal drie items tegelijk op 30°C en spoel extra bij zeepresten.

 

Stap 3 | De DWR behandelen

Voor het behandelen van de DWR-coating kies je tussen Wash-In of Spray-On, afhankelijk van je voorkeur. Bij de Spray-On methode is het belangrijk dat het item volledig droog is.

  1. Spray-On: Zorg dat het item volledig droog is. Spuit gelijkmatig vanaf een afstand van 20 cm totdat de stof vochtig is, wacht 10-15 minuten en herhaal. Laat de stof drogen bij kamertemperatuur.
  2. Wash-In: Schud de fles van tevoren. Doe 125 ml wash in in het zeepbakje van de wasmachine. 125ml is gelijk aan 3kg. Kies een kort wasprogramma op 30°C. Laat de stof drogen op kamertemperatuur.

NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.