WE RIDE IN THE COLD

DE UITDAGING

Wind, regen, sneeuw, snijdende kou, met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je de elementen trotseren.

Fietsen in koude omstandigheden vraagt om doorzettingsvermogen, concentratie en de juiste uitrusting. Als je het koud krijgt ga je bibberen, een natuurlijke reactie om je lichaamstemperatuur te verhogen. Dat gebibber kost energie, energie die je liever in je pedalen stopt. Een lage lichaamstemperatuur, vingers die te koud zijn om te schakelen, gevoelloze voeten; kou gaat ten koste van je focus en fietsplezier.

Toch zie je de pro’s vaak, zelfs in vrieskou, met blote armen en benen een finale rijden. Bij die laatste klim of sprint wil je nu eenmaal geen warme jas aan, dikke handschoenen of klamme col om je nek. Bij een zware inspanning produceer je energie in de vorm van warmte. Wanneer het tempo dropt, koel je af en verlies je waardevolle energie. Het dragen van verschillende lagen kleding en accessoires helpt je je lichaamswarmte, en dus energie, te reguleren.

OPLOSSINGEN

Kies op de koudste dagen voor een lange broek, een base layer met lange mouwen, een long sleeve thermal jersey en eventueel een bodywarmer of winterjas er overheen. Onze Six6 Bibthights zijn waterdicht en comfortabel. De Winterday Base Layer van zacht merino wol houd je warm en droog. Het Six6 Event Thermojack is niet alleen wind- en waterdicht, maar ook actief ademend dankzij het eVent membraan.

De winterjas die we voor Team Jumbo-Visma ontwierpen is voorzien van een Polartec Alpha voering, technologie die oorspronkelijk door het Amerikaanse leger ontwikkeld werd voor zogenaamde start-stop combat. De eigenschappen van de stof brengen en behouden je kerntemperatuur snel op optimale waarde, zowel tijdens inspanning als rust. Transpiratie en condensatie worden rap weggevoerd dankzij de continue actief ademende eigenschappen van deze lichtgewicht en waterafstotende technologie.

De meeste lichaamswarmte verlies je via je hoofd, handen en voeten. Overschoenen, een muts onder je helm, nekwarmer en handschoenen zijn dan ook essentieel bij extreme weersomstandigheden. Met AGU’s Deep Winter Gloves heb je een paar wanten waarmee je zelfs op poolexpeditie kan.

Fleece-gevoerde thermal bibshorts zijn ideaal voor iets mildere dagen. Ze zijn slechts een fractie dikker en zwaarder dan normale bibshorts, maar voorzien van een isolerende laag en een Durable Water Repellent (DWR) coating. Die coating zorgt dat waterdruppels van de stof af glijden en dus niet worden opgezogen.

Combineer de fleece-gevoerde thermal bibshorts met een merino base layer, arm- en beenstukken, een thermal jersey en eventueel handschoenen voor optimale bescherming tijdens frisse, maar niet ijskoude ritten. Merino wol werkt isolerend en is bovendien vochtregulerend en heerlijk zacht. Onze arm- en beenstukken zijn waterafstotend dankzij de DWR-coating.

Tot slot, liever een extra laag die je uit kunt trekken dan kou lijden omdat je te weinig aan hebt!

PROCESS

Samenwerken met de staf en renners van Team Jumbo-Visma is essentieel voor ons onderzoek en de ontwikkeling van kleding. Afgelopen jaar hebben we de TJV-winteruitrusting verder verfijnd en geoptimaliseerd om ook op de koudste dagen maximaal te presteren. De renners voorzien onze ontwerpers continue van feedback. Feedback die we gebruiken om de materialen en processen verder aan te scherpen om onze kleding nog beter water- en winddicht, isolerend, lichter en aerodynamischer te maken. Na uitgebreid testen door de pro’s voeren we die verbeteringen door in onze collecties. Zo kan jij ook optimaal presteren en genieten, hoe koud het ook is.

#EVERYDAYRIDING