EVERYDAYRIDING DAG #93 - EVA SPIJKERBOER

Fietskoerier,student Humanistiek, mountainbiker, bikepacker; voor iemand die een paar jaar geleden het fietsen pas echt ontdekte is Eva wel een hele complete en veelzijdige fietser. In de woonkamer van haar studentenhuis hangen drie fietsen aan de muur. Haar favoriete, een zelf gespoten, zelf opgebouwde bike hangt boven de bank. Op tafel ligt een voorblad als onderzetter, aan haar sleutels een kettingdeel als sleutelhanger. Een auto heeft ze niet, liever niet zelfs, met de fiets en eventueel de trein lukt alles toch wel. Elke dag fietsen zeker; maar niet elke dag als koerier. 'Dat houdt niemand vol.'

Als we vragen waarom is het antwoord simpel. “Op een hele dag koerieren fiets je al snel rond de 100 kilometer, dwars door de stad. Soms met een zware rugzak, soms met een zware bakfiets, dat is heel leuk maar ook best wel zwaar. Het kost ook wel veel energie.” Eva fietst zelf twee dagen per week, er zijn collega's die er drie doen, één die er wel eens vier dagen rijdt. Maar dat is wel echt het maximum.

Het is zwaar, maar geeft wel veel voldoening: "Ik vind fietsen door de stad, en zeker ook het bezorgen van dingen met de fiets door de stad heel leuk. En vooral ook omdat het echt beter en groener is dan bezorgen met de auto. Ook ben je met de fiets vaak veel sneller door het centrum heen."

Eva werkt voor De Fietskoerier Utrecht, dat zich volledig toelegt op het ophalen en bezorgen van post, pakketjes en medicijnen in en vlak buiten Utrecht. Een maatschappelijk betrokken onderneming, o.a. als slogan "Fietsen maakt de stad mooier" heeft. Eva neemt ons mee naar de binnentuin van de Universiteit van Humanistiek, gelegen in hartje binnenstad, in de schaduw van de Pieterskerk die weer op een steenworp afstand van de Domkerk staat. "Ik denk zeker dat de stad mooier wordt van fietsen. Ja. Het is een heel mooi groen plekje hier, midden in de stad. Als iedereen de stad in zou willen met een auto en zijn auto zou willen parkeren dan zou dit plekje er niet meer kunnen zijn."

"Fietsen maakt de stad mooier. Ten eerste voor jezelf, je beleeft de stad veel intenser op de fiets. Omdat je niet in een blik zit, maar gewoon buiten bent. Ik zie heel veel op de fiets en echt wel vanuit een ander perspectief dan de auto. Ja, dat vind ik ook heel leuk. Fietsen maakt ook de stad als geheel mooier omdat het een veel groenere manier is om je te verplaatsen. Veel duurzamer, schoner en fijner voor mensen en voor de stad. Als er meer mensen gaan fietsen dan komt er ook gewoon veel meer ruimte voor mensen en veel meer ruimte voor groen. Daar heeft iedereen denk ik wel behoefte aan."

Ook als Eva het shirt van de Fietskoerier Utrecht verwisselt voor casual kleding is ze in de stad te vinden, en geniet ze van de vele groene plekken in de oude binnenstad.

DAMES

WIN het "City Cycling" Prijzenpakket

Wil jij net als Eva ook nog meer van de stad genieten, doe dan mee aan onze winactie en maak kans op ons unieke Cycling City pakket (t.w.v. ruim 350 euro)

Deze actie loopt tot 31 mei.

HEREN

URBAN OUTDOOR


Even terug naar het begin, wanneer begon het allemaal, die grote liefde voor het fietsen? Net als alle andere Nederlanders is Eva opgegroeid met de fiets. Maar het begon bij een grote fietsvakantie met de Vrijeschool. "Ik ben pas echt in aanraking gekomen met fietsen tijdens mijn eerste echte fietsreis. Toen ging ik met een groep van Zuid-Duitsland naar Bosnië fietsen. Via de Alpen, op de tweede dag gingen we de Alpenpas over. En sindsdien ben ik helemaal verknocht aan fietsen." Later volgden nog bijzondere reizen en ervaringen, een fietstocht van Turkije naar Iran, met een mountainbike door de Schotse Hooglanden, 24-uurs races en nog veel meer. Maar het stuurde haar vooral in de richting van het koerieren.


De stap van een fietsvakantie naar werken als fietskoerier was klein. “Omdat ik fietsen zo leuk vond ben ik pizza’s gaan bezorgen bij Deliveroo. En toen werd er een NK Fietskoerieren georganiseerd met eenmalig de categorie Food. Daar werd ik de winnaar en als het ware gescout door iemand van de Fietskoerier Utrecht. En sindsdien werk ik daar."

"Wat ik zo leuk vind aan het fietskoerieren is de afwisseling. De verrassingen, dat je op een dag koerieren echt heel veel verschillende mensen ontmoet, heel veel verschillende plekken ziet en verschillende bedrijven van binnen ziet. En dat het eigenlijk de hele dag voelt als een soort spel waarin je allemaal verschillende opdrachten krijgt die je binnen een bepaalde tijd moet volbrengen.”

"Het spel element zit hem voor mij ook in het constant manoeuvreren, anticiperen, verkeerssituaties inschatten en mezelf daar doorheen bewegen. Het liefst wil ik dan ook echt in de flow blijven en bewegen tussen auto’s en fietsers en mensen inhalen. Ja, dat is gewoon heel erg leuk. Daarin ook mezelf uitdagen, harder willen, dingen sneller doen. Zo veel mogelijk uit mijn hoofd de leukste en mooiste en snelste weg te vinden en dat geeft echt wel een gevoel van voldoening."

Natuurlijk zitten er ook risico's aan het vak, zeker als je zoals Eva altijd sneller wilt. "Soms voel ik me als fietser kwetsbaar naast auto’s, maar dat besef ik ook als ik in de auto rijd, wat bijna nooit voorkomt, maar dan voel ik ineens hoe kwetsbaar de fietsers zijn. Omdat ik die andere kant zo goed ken. Maar ik vind het eigenlijk nooit eng. Als ik val is het meestal, eigenlijk altijd, mijn eigen schuld."

 

Maar dat nadeel valt weg ten opzichte van het grote voordeel: "Als ik op de fiets ga zitten dan merk ik al snel dat ik in mijn lichaam kom, en uit mijn hoofd. Uit mijn denken en dat ik gewoon een soort van in het moment ben. Daarom vind ik het koerieren ook een hele fijne baan naast het studeren, omdat ik dan echt de hele tijd fysiek bezig ben en mezelf fysiek verplaats en ik in beweging ben. Dat is echt een fijne afwisseling naast het studeren waarbij ik veel stil zit en moet lezen en schrijven. Wat ik ook graag doe, maar de afwisseling is erg fijn en ook belangrijk. Ja, het voelt gewoon lekker."

Eva denkt goed na voordat ze antwoord geeft op onze vragen, soms zoekt ze naar de juiste woorden. Maar als het simpelweg over het plezier van fietsen gaat komen de woorden vanzelf.Ik vind fietsen echt heel leuk. Je kunt er heel veel kanten mee op, letterlijk. Er is ook heel veel mogelijk in verschillende soorten fietsen, verschillende gebieden om te fietsen en verschillende manieren om te fietsen. Koerieren, mountainbiken, fietsvakantie, dat vind ik allemaal gewoon heel erg leuk. Juist ook omdat het zo afwisselend is. Ik zit wel bijna elke dag op de fiets ja. Juist ook op die verschillende manieren."

Fietsdromen? Die heeft ze eigenlijk niet echt, niet concreet, maar wel: "Ik hoop dat ik eigenlijk vooral altijd zal blijven fietsen. Op wat voor manier dan ook. Maar dat ik nu merk dat het mij zo veel brengt, hoop ik dat ik dat gewoon altijd blijf doen. Op een manier die dan past."


Wil jij ook de wondere wereld van fietskoerieren ontdekken?

Volg de Fietskoerier Utrecht dan vooral op Instagram  of Facebook.


URBAN FIETSTASSEN


NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.