WE RIDE THE SUN


Dat eerste moment waarop je weer met korte mouwen kunt rijden. De voorjaarszon op je gezicht, een zachte wind op je huid en de natuur die prachtig groen kleurt. Wie graag op de fiets stapt zal dat waarschijnlijk liever doen bij mooi weer dan in slecht weer. De zomermaanden zijn dan ook de maanden waarin de meeste kilometers worden gereden. Toch kunnen het voorjaar en de zomer, en zeker in Nederland, heel onvoorspelbaar zijn.



De uitdaging


Wij hebben te maken met een zeeklimaat, dat zorgt voor een vaak frisse wind en de nodige bewolking. De ene dag is een korte broek en een shirt met korte mouwen voldoende, de volgende dag of soms zelfs dezelfde dag nog, vraagt het weer om een windjack en een paar arm of beenstukken. Maar wanneer je voor de juiste items kiest en je fietskleding garderobe uit een aantal goede basisproducten bestaat, dan trotseer jij ieder weertype en kun je volop genieten van de wisselvallige zomermaanden.

In de wintermaanden ligt de uitdaging in laagjes. Hoe zorg je ervoor dat je het niet koud krijgt, maar ook niet te warm wanneer je je inspant. In de zomerperiode ligt de uitdaging niet in laagjes maar in het kiezen van de juiste producten en stoffen. Onverwachte regenbuien, of juist zeer warme dagen met uitschieters van 30 graden of meer, je daar goed op kleden, dat is de kunst.



DE OPLOSSINGEN


Het geheim? De oplossing? Kies voor goede producten die gemaakt zijn van bewust geselecteerde stoffen en materialen die passen bij het seizoen. In onze zomercollecties werken we met veel slimme stoffen, zoals Merino wol. Merino heeft een zeer hoog ademend vermogen. Het houdt je koel op warme dagen, en warm op koele dagen.

Naast de juiste stof, zijn goede packable items zeker een must voor jouw zomer garderobe. Denk aan een windstopper en arm -en beenstukken die licht en zeer compact zijn. Je bergt ze eenvoudig op in je achterzak of haalt ze juist tevoorschijn als het weer daar om vraagt. Over opbergen gesproken: In de zomer is een (waterdichte) frame of stuurtas ook geen overbodige luxe. Hier stop je veilig en gemakkelijk een regenjasje in, je telefoon en een extra snack voor onderweg. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.



 

In samenwerking met de staf en renners van Team Visma | Lease a Bike zoeken we continu naar de de beste technieken en materialen. Afgelopen jaar hebben we de Team Visma | Lease a Bike zomeruitrusting verder verfijnd en geoptimaliseerd om ook op de heetste dagen maximaal te presteren. Na uitgebreid testen door de pro’s voeren we de feedback met verbeteringen door in onze collecties. Zo kan jij ook optimaal presteren en genieten het hele jaar door.

Om jou zo goed mogelijk onderweg te laten gaan, hebben we hieronder nog wat extra zomertips voor je op een rij gezet.



TIPS VOOR FIETSEN IN DE ZON


Tip 1: Draag de juiste kleding
De juiste kleding is in de zomer minstens zo belangrijk als in de winter. Waar de winter vraagt om laagjes, vraagt de zomer om slimme stoffen en materialen die inspelen op de wisselvalligheid van de zomer. Denk bij specifieke zomerstoffen aan Merino wol vanwege een zeer goed ademend vermogen, een Smart Temp coating die ervoor zorgt dat zweet makkelijk de stof kan verlaten en verdampt, wat voor de afkoeling zorgt op warme dagen. Of bijvoorbeeld polyester Interlock-materiaal, dat ademend en sneldrogend is, waardoor je lichaam de temperatuur goed kan reguleren. Over iedere stof hebben onze designers bewust nagedacht, zodat jij zo comfortabel mogelijk de zomer door fiets.


Tip 2: Speel in op het weer

Deze is als aanvulling op tip 1. Niets is zo veranderlijk als het weer. In de zomer kunnen ochtenden nog flink koud zijn. En wanneer de zon later op de dag tevoorschijn komt kan het plots heel warm worden. Voor die momenten zijn goede arm en beenstukken een echte must. Maar ook onverwachte regenbuien horen bij de zomermaanden. Een licht en goed opvouwbaar regenjasje dat ook nog ademt, is altijd handig om bij je te hebben. Zeker weet je het nooit, maar vaak kun je vooraf aardig inschatten om welke outfit die dag vraagt.

Tip 3: Ga voor een goede zonnebril
Het klinkt misschien raar, maar een fietsbril draag je niet alleen als de zon schijnt. Of het nu gaat om de dagelijkse rit naar kantoor, een fietstocht in het weekend of fietsvakantie: een goede fietsbril is een van de eerste dingen die elke fietser moet kopen. Met een getinte fietsbril ontspannen je ogen en zijn ze tegelijkertijd beschermt tegen gevaarlijke uv-straling. Belangrijk daarbij: controleer voordat je een bril koopt of het model ook UV-bescherming biedt. Optimale UV-bescherming wordt geboden door een bril die het licht volledig filtert tot een golflengte van 400 nanometer - wat overigens bij alle AGU-fietsbrillen het geval is. Daarom is AGU ook brillen partner van Team Visma | Lease a Bike. Lees hier meer over.

Tip 4: Neem een stuurtas of frametas mee
Om die extra spulletjes mee te nemen die je in tip 2 tegenkwam, is een achterzak niet altijd voldoende. We hebben handige stuurtasjes - ontwikkeld met Wout van Aert en Robert Gesink zelf - die net dat beetje extra ruimte hebben. Of als je langere ritten maakt kan een frametas uitkomst bieden. Makkelijk op je fiets te zetten en het je komt nooit ruimte tekort voor die extra spullen.

Tip 5: Bescherm jezelf tegen de zon
Je komt net uit de winter, en de felheid van de zon kan daardoor soms best verrassen. Zoals we al schreven, in sommige producten zit een UV bescherming in de stof verwerkt. Functioneel, maar die bescherming geldt natuurlijk alleen voor de delen waar de stof zit. Wanneer je op de racefiets stapt ben je al gauw een aantal uren buiten. Onderschat, zeker in de zomer, niet de kracht van de zon. Smeer daarom altijd je lichaam en gezicht in met een goede zonnebrandcrème.


Tip 6: Drink voldoende
Een inkoppertje, maar toch vaak vergeten. Tijdens het fietsen raak je al gauw liters aan zweet kwijt. Zweten is het koelsysteem van je lichaam. Dat betekent echter wel dat het vochtverlies moet worden aangevuld. Neem in ieder geval 2 bidons mee. Eentje met water en eentje met een isotone sportdrank om het verlies aan zouten (die met het zweten je lichaam verlaten) te compenseren.

Tip 7: Vergeet niet te eten
Als het warm is heb je vaak meer dorst dan honger, maar je verbrandt onderweg natuurlijk behoorlijk wat calorieën. Het is belangrijk om je energievoorraad op peil te houden, zodat je de man met de hamer niet tegenkomt. Op tijd eten/snacken dus! 

 



TECHNOLOGIE VAN DE PRO'S BESCHIKBAAR VOOR IEDEREEN


Samenwerken met de staf en renners van Team Visma | Lease a Bike is essentieel voor ons onderzoek en de ontwikkeling van kleding. Afgelopen jaar hebben we de TJV-zomeruitrusting verder verfijnd en geoptimaliseerd om ook op de warmste dagen maximaal te presteren. De renners voorzien onze ontwerpers continue van feedback. Feedback die we gebruiken om de materialen en processen verder aan te scherpen om onze kleding nog beter water- en winddicht, isolerend, lichter en aerodynamischer te maken. Na uitgebreid testen door de pro’s voeren we die verbeteringen door in onze collecties. Zo kan jij ook optimaal presteren en genieten, hoe warm het ook is.

 



NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.