Wij houden van fietsen en genieten telkens weer van de prachtige landschappen om ons heen. De vier seizoenen, elk prachtig op een eigen unieke manier. Zon, kou, wind, regen, sneeuw of de eerste warme lentestralen. Alleen als we behouden waar we van houden, kunnen ook toekomstige generaties op de fiets genieten van al het moois om ons heen.

Duurzaamheid bij AGU begint, waar alles bij ons begint: bij het fietsen. Wij geloven dat fietsen een sleutelrol kan hebben in tegengaan van klimaatverandering. Met de verdere verstedelijking kan fietsen een grote bijdrage leveren aan het terugbrengen van CO2-uitstoot maar ook aan het leefbaar houden van steden.

Het maken, maar ook het verwerken van fietskleding -en accessoires is op verschillende vlakken een intensief proces. Er is een hele keten van grondstoffen, materialen, mensen, transport en een hoop energie nodig zodat jij met die mooie kleding of tas op de fiets kunt stappen.

Duurzaam produceren is ingewikkeld en er zijn niet altijd makkelijk antwoorden of 100% oplossingen. Althans, nog niet.

Het is elke dag zoeken en onderzoeken, een continue uitdaging die we graag aangaan om binnen deze keten steeds betere, meer bewuste keuzes te maken en oplossingen te vinden zodat ook de keten net zo groen wordt als het fietsen is.


Dat doen we onder andere aan de hand van ons eigen Greensphere label. Onze duurzame focus begint daarmee al bij het ontwerpproces. Voor welke stoffen, coatings en kleuren kiezen we? Welke duurzame alternatieven zijn op dit moment mogelijk zonder dat we concessies doen aan de kwaliteit en functionaliteit? Is het ook recyclebaar? En hoe ontwerpen we een tijdloos design zonder in te leveren op stijl? Wanneer een product het Greensphere label draagt dan spreken wij over een duurzaam product.DUURZAMERE MATERIALEN

Met de invoer van het Greensphere label begint productontwikkeling bij ons met de keuze voor duurzame materialen. We zijn al een heel eind gevorderd, maar waar staan we, en waar willen we naar toe?WAAR STAAN WE?

Veel van onze producten zijn gemaakt van Polyester, waarbij we steeds vaker polyester gebruiken die gerecycled is, bijvoorbeeld uit post-consumer (gebruikte) petflessen.

Nylon geeft extra sterkte aan onze producten en wordt gerecycled uit oud nylon en/of oude visnetten.

We gebruiken in veel van onze mooiste producten het biologische afbreekbare en verantwoord gemaakte Merinowol.

Dupont Sorona is een materiaal dat we in voeringen en hoofdstoffen gebruiken en is gemaakt van een ecovezel van renewable, plantaardige grondstoffen, waarbij ook nog eens minder energie nodig is voor productie.

Voor producten in onze casual kleding lijn gebruiken we biologisch katoen.

Ons in huis ontwikkelde Poray membraan die we in waterdichte producten gebruiken, is vrij van het schadelijke PVC wat je soms nog aantreft in vergelijkbare producten.

We zijn bezig met het testen van duurzame alternatieven voor het kleuren/verven van onze stoffen.WAAR WILLEN WE HEEN?

Bij nabestellingen van bestaande modellen maken we zoveel mogelijk een omzetting naar duurzamere materialen.

Voor nieuwe collecties en nieuwe modellen is ons uitgangspunt het gebruik van milieuvriendelijke stoffen.

Ons doel is om uiteindelijk 100% gerecyclede of milieuvriendelijke stoffen te gebruiken in al onze producten waar we kunstmatige vezels (polyester en nylon) gebruiken.

Daarnaast zoeken we naar steeds duurzamere opties voor ritsen, tapes en lijm die we gebruiken.

Er zijn gelukkig steeds meer duurzame stoffen en materialen waardoor we deze overstap kunnen maken zonder dat onze producten aan kwaliteit inboeten. Soms is er echter geen goed hoogwaardig duurzaam alternatief en kiezen wij voor de hoogste kwaliteit. Maar de zoektocht naar duurzame alternatieven is continu.
Bij de productie van onze SIX6 fietskleding collectie is gebruik gemaakt van gerecyclede stoffen en merino en heeft daarmee een Greensphere label.

Onze Urban Outdoor collectie met zeer modieuze en hoogwaardige regenjassen is volledig Greensphere.

Onze Venture en Shelter collecties van fietstassen zijn volledig van gerecycled polyester gemaakt en vallen dus ook onder het Greensphere label.LEVENSDUUR, KWALITEIT, DUURZAAMHEID

 

Levensduur is voor AGU een fundamenteel onderdeel van duurzaamheid. Daarom komt het soms voor dat wij een keuze maken die op de korte termijn niet de meest duurzame lijkt, maar dat op de lange termijn juist wel is, omdat het product daardoor (veel) langer meegaat. Kwaliteit is duurzaamheid.

Zo hebben wij regelmatig contact met mensen die eigenaar zijn ons "Original" fietspak, oorspronkelijke gelanceerd in 1976. Zij vragen dan of er ook een nieuwe versie van is, omdat na tientallen jaren gebruik hun geliefde pak uiteindelijk toch versleten is. Wij kunnen hen dan gelukkig geruststellen, de Orginal hebben we nog steeds in de collectie. Alleen nog verder verbeterd en gemaakt, natuurlijk, van 100% gerecycled polyester.

 

RECYCLEBAAR


Komende jaren zullen we ook stappen gaan zetten naar circulaire producten. Producten die niet alleen van gerecycled materiaal gemaakt zijn, maar zelf ook weer recylcebaar zijn. Zo zullen we drop-off points bij AGU en AGU brand stores gaan zien waar je oude spullen die je niet meer gebruikt, kunt inleveren zodat deze herbruikt kunnen worden. Zo wordt er minder weggegooid en hebben we nog meer hoogwaardige grondstoffen om mooie nieuwe producten van te maken.DUURZAMER VERPAKKEN

Als je een AGU product hebt besteld, dan zal je twee dingen gemerkt hebben: het product wordt in een ongeverfde kartonnen transport doos afgeleverd, en vaak zit het product in een plastic zak. Hoe zit dat?WAAR STAAN WE?

Om met de doos te beginnen, een blauwe of witte kartonnen doos is natuurlijk mooi, maar is geverfd. En dat kost water, verf en energie om te produceren en is moeilijker te recylcen. Onze kartonnen transportdozen zijn al van 100% gerecyled karton, en laten we om duurzaamheidsoverwegingen ongeverfd.

Om de dozen te tapen gebruiken wij papiertape, een duurzamer alternatief op PVC tape.

De plastic zakken, ofwel polybags, waarin onze kledingstukken bijvoorbeeld per stuk verpakt zijn, zijn gemaakt van gerecycled plastic.

Opvulmateriaal die in transportdozen wordt gebruikt is van gerecycled plastic.WAAR WILLEN WE HEEN?

We streven ernaar om zo snel mogelijke afscheid te nemen van plastic in onze verpakkingsmateriaal. Zo zullen we steeds meer losse items gaan verpakken in duurzaam papier. Voor transport van grote hoeveelheden worden dan meerdere in papier verpakte producten beschermd door een grote polybag van gerecycled plastic . Hierdoor heb je maar een polybag in plaats van bijvoorbeeld twintig losse.GREENSPHERE PRODUCTEN


DUURZAMER VERVOEREN

Vervoer is een belangrijk onderdeel van onze hele keten. Transport van onze fabrieken naar Alkmaar, waar ons distributiecentrum staat, en van daar naar onze Brand Stores, retailers en in sommige gevallen naar jouw voordeur. Hoe verduurzamen we dat?WAAR STAAN WE?

Onze producten komen in slim en efficient ingepakte containers naar Nederland. We werken daarbij zoveel mogelijk met fabrikanten en leveranciers in Europa, bijvoorbeeld in Portugal, Italië en Roemenië, om de C02 footprint van onze producten te beperken.

Maar sommige producten zijn niet goed genoeg en betaalbaar in Europa te produceren en zijn we toegewezen op landen buiten Europa, zoals bijvoorbeeld China, Pakistan en Indonesië.

We plannen daarbij lang van te voren onze bestelling zodat deze per boot, en niet per vliegtuig vervoerd worden. Dit beperkt wederom de CO2 belasting.

In onze selectie van transport partners kiezen wij altijd de meest duurzame optie. We kijken daarbij naar duurzaamheid van transportmiddelen maar ook van distributiecentra.WAAR WILLEN WE HEEN?

Net als dat we zoeken naar duurzamere materialen, zo doen we dat ook met de selectie van producenten en leveranciers. Waar mogelijk en verantwoord kiezen we voor productie dicht bij huis.

Vanaf komend jaar zullen we vooral voor de zogenaamde "last mile" naar jouw deur met duurzaam vervoer in de vorm van fietskoeriers en/of Zero-Emmission voertuigen gaan werken. Daardoor ontlasten we de stad en brengen we ook de C02 belasting verder naar beneden.

Soms zit het in schijnbaar kleine dingen: veel transport zit ook in het verwerken van retourzendingen bij online bestellingen. Wij proberen zo goed mogelijk deze retouren te beperken, onder andere door invoering van state-of-the-art maattools waardoor je niet meerdere maten hoeft te bestellen waarvan je de meeste terugstuurt.

 DUURZAMER WERKEN

Het gaat niet alleen om waar je produceert, maar ook om hoe je produceert. Dan gaat het over mensen. Eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden en fabrieken die voldoen aan de juiste certificeringen, zijn voor ons essentiële uitgangspunten. De criteria die we hierover hanteren hebben we belegd in ons Agent/Supplier manual en moeten toeleveranciers ondertekenen voordat wij met hen samenwerken.

Waar ons Greensphere label zich vooral richt op de productie, zijn we met het verkrijgen van de ISO 9001 en ISO 14001 certificaten op de juiste weg wat betreft bedrijfsvoering. ISO 9001 is een wereldwijd erkende norm met eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement en daardoor een maatstaf voor transparantie en betrouwbaarheid in de markt. ISO 14001 is de internationale norm met eisen voor een milieumanagementsysteem, om een zo goed mogelijk milieubeleid te ontwikkelen en de uitvoering ervan te borgen.


NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.