EVERYDAYRIDING DAG #77 - Werner Coolen

Gravelrider, bikepacker, lange afstandsrijder en fiets-forens van de buitencategorie. Soms lijkt alsof Werner haast vergroeid is met zijn fiets. Zijn racefiets staat in de keuken, zijn gravelbike een paar meter verderop in de woonkamer. Op de kast staan verschillende foto’s van fietsavonturen en een rij Soigneur tijdschriften. Op tafel liggen zijn helm en handschoenen geduldig te wachten op de rit die zo gaat beginnen. Net als elke dag fietst Werner vandaag naar zijn werk. Van zijn woonplaats Rotterdam naar Numansdorp. Vijf-en-twintig kilometer heen, en vijf-en-twintig terug. Maar vandaag, zoals meeste andere dagen zal Werner veel meer dan vijftig kilometer rijden.  

Op de fiets is waar Werner zich thuis voelt. “Als ik op de fiets stap dan is het meestal wel gelijk raak. Dan voel ik mezelf vrij als een vogel, wil ik snelheid maken. Liefst gewoon paden ontdekken die ik nog nooit gezien heb. Het komt wel eens voor dat ik op de fiets stap en dat ik de eerste tien, twintig dertig, vijftig kilometer denk: ‘Waar ben ik aan begonnen’ Maar uiteindelijk vind je toch die cadans en is het genieten. Dan ben je lekker weg.” 

Werner werk al vijftien jaar in de fietsenbranche, waarvan de afgelopen 5 jaar voor het fietsmerk J. Guillem. “Voorheen zat ik veel op de weg, veel in het buitenland. Maar het laatste jaar is het natuurlijk veel kantoor werk, en dan is het voor mij ideaal om toch de fiets te pakken. Mede door corona fiets ik dagelijks naar kantoor. Het is een ritje van minimaal 25 kilometer, maar ik ben niet te beroerd om een extra lusje te pakken ’s ochtends al. Via de drukte uit Rotterdam is het vooral de rust die je tegenkomt. Je rijdt door de Hoekse Waard, een redelijk stil gebied, dus het is met name rust, zodat je echt lekker fris en wakker aankomt. Snel douchen, een kopje koffie en je kunt er tegenaan.”

 “En ‘s avonds terug is het lekker om een nog langere lus te nemen. Dan kom ik wel eens thuis met zeventig, tachtig of negentig kilometer op de teller. Dan kom je met een gereset en leeg hoofd aan thuis. En zo heb je ook nog eens meer aan je avonden.” 

WIN het "Ultieme vrijheidsgevoel" Prijzenpakket

Omdat Werner ons zo inspireert geven we een geweldig prijzenpakket weg (t.w.v. ruim 300 euro) met de kledingset en fietstassen die je in de film ziet. Wil je kans maken op dit mooie pakket, ga dan naar Facebook en/of Instagram en doe mee.

Deze actie loopt tot 30 april.

Waar het fietsen van en naar werk helpt zijn hoofd vrij te maken, gaat dat gevoel voor Werner nog veel verder. "Fietsen betekent voor mij vooral vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt, tenminste met respect voor bepaalde gebieden en de natuur. Je pakt je tassen 's ochtends of 's middags na het werk, je stopt erin wat je nodig hebt en je bent weg. En desnoods blijf je een hele nacht weg of twee nachten. Dat is voor mij wel het ultieme vrijheidsgevoel Het is in klikken en gaan."


BIKEPACKING TASSEN


In de weekenden doet hij alles nog eens dunnetjes over, nog langere ritten, meer nachten weg. Vakanties staan in het teken van bij voorkeur, monsterritten. ‘Ik heb inmiddels wel heel veel mooie herinneringen gemaakt. Een van de mooiste van de laatste jaren is wel een dagje in de Schotse hooglanden. Samen met vier Schotten heb ik daar een immense gravelrit gemaakt. Natuur, de stilte, niemand tegengekomen, en op 150 kilometer misschien 50 meter asfalt gezien. Dat was het. Fantastisch. 

 

Daar meer van, dat soort ritten, dagen, weken of zelfs langer. “Een rit maken van meerdere maanden is mijn ultieme doel. Wat mij daar zo mooi aan lijkt, is het ontdekken van nieuwe landen en nieuwe wegen, nieuwe mensen ontmoeten. Want dat is het mooie van fietsen, dat je zoveel mensen ontmoet. Vaak gelijkgestemden, of juist mensen in andere landen die het fietsen niet kennen die heel veel vragen, dingen willen weten. Ze beginnen vaak over de fiets die ze mooi vinden, waar je vandaan komt, wat je allemaal gedaan hebt.”

Het is de aantrekkingskracht van lange dagen op het zadel, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. En dan zitten er ook wel eens slechte dagen tussen.  “Ik weet nog wel,…dat was vorig jaar de Langste Dag. Met een maatje van me, een oud-renner. Ik zat er helemaal doorheen, had een slechte dag en toen moesten we nog honderdtwintig kilometer terug. En toen zei hij: 
‘Gewoon draaien Werner, meer is het niet. Blijven draaien, dan komen we vanzelf thuis.’” 


Werner Coolen, mister mega #everydayriding. Kan je geen genoeg krijgen van Werner.

Volg hem dan vooral op Instagram  of op Komoot.


SHOP DE WERNER COOLEN LOOK


NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.