EVERYDAYRIDING DAG #271 - TONY MARTIN

Vandaag in ons nieuwste #everydayriding portret: de levende wielerlegende Tony Martin, beter bekend als "der Panzerwagen". Als viervoudig wereldkampioen tijdrijden was Tony jarenlang vaste kracht bij Team Jumbo-Visma. Als er iemand is die weet wat #everydayriding betekent, dan is het Tony wel. Wij zijn er bij AGU dan ook erg trots op dat we met deze topsporter een exclusieve "Visibility" collectie hebben ontwikkeld. In dit interview vertelt hij waarom het onderwerp veiligheid zo belangrijk voor hem is als het om wielrennen gaat, hoe hij zijn carrière als profwielrenner heeft ervaren en hoe hij de toekomst tegemoet ziet, nu dat hij zijn laatste race als professional gereden heeft.


Meteen aan het begin van ons gesprek vertelt de 36-jarige over de impact van een heftig fietsongeval tijdens de training nu al weer enkele jaren terug.

'Ik reed op een fietspad toen een auto plotseling dat fietspad overstak. Het was niet meer dan drie kilometer van huis, dus een moment waarvan je zou zeggen: bijna thuis, de dag is voorbij, klaar, helemaal goed. Ik had voorrang, maar de auto sneed me af. Ik droeg alleen een zwarte regenjas omdat ik me op dat moment niet zo bewust was van het zicht in het verkeer. Ik denk dat ik 35 of 45 km/u heb gereden toen Ik botste tegen de zijkant van de auto. Ik was bewusteloos en ben naar het ziekenhuis gebracht. Dat was eigenlijk ook het startpunt voor mij waarbij ik zei: Ok, hier moet iets veranderen.'


WIN HET
"TONY MARTIN'S CHOICE"
PRIJZENPAKKET

Om de nieuwe collectie die we samen met Tony hebben ontwikkeld te vieren, geven we een pakket weg met alle items uit de collectie voor een totaalbedrag van ruim € 300,-!

Met de gloednieuwe Prime Rain Jacket II, de Light arm- en beenwarmers, de Stretch Glove en Gaitor.

Zorg dat je gezien wordt!


Het was niet alleen dat moment dat zijn aandacht richtte op het aspect van veiligheid in de wielersport. Het is al heel lang een onderwerp dat Tony bezighoudt.

'Ik strijd al jaren voor veilig fietsen, vooral in wedstrijden.' Tony is het slachtoffer geweest van een aantal zware crashes tijdens races, meest recentelijk nog tijdens de Tour de France in 2021, waar hij crashte tegen een toeschouwer die met haar rug naar het peloton stond. 'Helaas is er de afgelopen jaren niets gedaan om de veiligheid van de renners te verbeteren. Ik kan alleen maar hopen dat er na mijn carrière iets gaat veranderen, dat fietsen veiliger wordt voor de volgende generatie.'

'Racen is één ding, trainen is iets anders. We nemen elke dag deel aan het verkeer. Elke dag gebeuren veel ongelukken met fietsers, helaas. En wat ik me realiseerde, is dat je de gevaren eigenlijk zelf kunt minimaliseren, althans tot op zekere hoogte. Vooral door goed zichtbaar te zijn in het verkeer. het liefst met felle kleurintensieve kleding.'We hadden het niet beter kunnen zeggen! Omdat veiligheid op de fiets voor ons net zo belangrijk is als voor Tony, hebben we onze expertise gecombineerd met zijn ervaring als professionele rijder - en het resultaat is een exclusieve Hi-vis neon collectie, die we deze winter zullen lanceren.

'Ik wilde eigenlijk een coole collectie maken waar ik zou kunnen zeggen: okay, het heeft aan de ene kant een coole functie, dat wil zeggen veiligheid, zichtbaarheid in het verkeer, maar het moet er natuurlijk ook cool en stijlvol uitzien. Maar uiteindelijk is het belangrijkste dat we veilig thuiskomen. Ik denk dat AGU deze elementen goed met elkaar heeft kunnen verbinden en daar ben ik ook heel erg dankbaar.'NEON "VISIBILITY" PRODUCTEN


"Uiteindelijk is het belangrijkste, dat we veilig thuiskomen."


Ook voor Tony is fietsen meer dan een sport. Hij ziet ook hoe zinvol het is om meer te fietsen en vaker de auto achter te laten. Hij woont in een klein dorp, maar ziet wat een impact het kan hebben op een drukke stad als meer mensen de fiets pakken. En bovendien is het zo'n productief en positief onderdeel van het dagelijks leven. Minder stress, meer frisse lucht, meer vrijheid.


De dag dat we Tony ontmoeten is twee dagen voor de laatste wedstrijd van zijn carrière tijdens de UCI Wereldkampioenschappen 2021 in België. Met Duitsland wint hij twee dagen later de wereldtitel Mixed Relay ploegentijdrit. Een fantastisch einde van een carrière met al zijn ups en downs. 'Natuurlijk zijn er die valpartijen, maar wat overblijft zijn echt de goede tijden, de mooie overwinningen, de kostbare momenten met mijn teamgenoten, met alle geweldige mensen die me ook vergezelden. Dat is wat ik altijd zal onthouden. In dat opzicht ben ik heel, heel dankbaar dat Ik heb deze carrière op deze manier kunnen leven.'

Tony rijdt de afgelopen jaren elke dag, dus de vraag rijst: wat nu, blijft fietsen in de toekomst zo'n groot deel van zijn leven?
'Ik denk dat ik de fiets de komende weken zeker een tijdje in de hoek zal laten staan. Net als in de reguliere seizoenspauzes. Misschien ga ik hardlopen, of een andere sport proberen... Ik kan nu doen wat ik wil en dit is een compleet nieuwe situatie voor mij. Ik ben dan ook heel erg benieuwd hoe het voor mij zal zijn.'


KAN JE GEEN GENOEG KRIJGEN VAN TONY?

VOLG HEM DAN OP INSTAGRAM

 #EVERYDAYRIDING

Gebruik #everydayriding en deel waar, wanneer en hoe jij deze dag op de fiets hebt beleefd

NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.