Bike and the City 

Fietsen maakt de stad mooier, vertelt Eva Spijkerboer in het #everydayriding portret die we van haar maakten. Het is een van de beste manieren om de stad te beleven, en de stad wordt ook mooier van elke kilometer die je fietst. Hoe dat werkt en tips hoe ook jij meer de fiets kunt pakken om de stad in te gaan, lees je in deze blog. 

Op de fiets beleef je de stad intensiever 

Het begint bij je persoonlijke beleving van de stad: op de fiets voel je de straat onder je banden, de wind in je gezicht, je hebt meer contact met de mensen om je heen. Je hoort de geluiden en ruikt de geuren van de stad. De stad prikkelt je zintuigen en op de fiets krijg je daar alles van mee. De fiets biedt ook een ongekend gevoel van vrijheid; je bent heel flexibel en kunt eigenlijk overal heen, overal “parkeren” en je bent ook vaak veel sneller de stad door dan met de auto. Die fijne beleving heeft natuurlijk ook een positief effect op je gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat mensen die regelmatig naar hun werk fietsen, minder vaak ziek zijn dan niet fietsende collega’s? 


URBAN OUTDOOR


Je draagt bij aan een groenere, mooiere stad 

Daarbij komt dat een fiets minder ruimte inneemt dan een auto, minder lawaai maakt, geen fijnstof uitstoot en veel minder bijdraagt aan CO2 uitstoot dan andere vormen van vervoer. Onderzoek toont aan dat fietsen qua energiekosten verreweg de meest efficiënte vorm van transport is. Daar komt bij dat fietsen ook nog eens minder zware ongevallen veroorzaakt. Door de fiets te pakken draag jij bij aan meer ruimte in de stad voor mensen en voor groen, een schonere lucht en veiliger verkeer. Kortom, een mooiere stad. 


SHELTER FIETSTASSEN


Nederland als voorbeeld 

Deze conclusie wordt overigens ook gedeeld in veel andere Europese steden waar ze ons land als voorbeeld nemen. Door de lockdown maatregelen, minder aanbod van openbaar vervoer, en minder auto’s op de weg, hebben verschillende steden zoals Milaan, Parijs, Rome en Berlijn de kans gegrepen om versneld fietspaden aan te leggen om de stad fiets vriendelijker te maken. Nederlandse mobiliteitsexperts worden regelmatig betrokken bij deze projecten om de Nederlandse kennis van fietsinfrastructuur over te brengen. 


COMMUTER COLLECTIE


Bike and the City geniet-tips 

Dus, allemaal redenen om vooral te gaan fietsen, mocht je die nog nodig hebben. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen en nadelen van de fiets, maar voor veel daarvan hebben we wel een oplossing: 

  • Regen hoeft geen reden te zijn om niet te gaan fietsen. Vooral omdat je je ook op regen goed kunt kleden. Denk daarbij aan waterdichte jassen zoals de Parka Regenjas Urban Outdoor, een Compact Regenbroek Commuter inclusief overschoenen zodat je voeten ook lekker droog blijven.  
  • Om je spulletjes makkelijk en droog mee te nemen is een fietstas zoals de volledig waterdicht Clean Shelter Fietstas een perfecte oplossing. De volledig waterdichte tas is makkelijk afneembaar en heeft een binnenvak voor een laptop. Je hebt daardoor geen rugzak die vaak een bezweette rug veroorzaakt. 
  • Op de fiets ben je lekker actief en word je ook snel warm. Zorg daarom voor een goed ademende jas zodat je lichaamswarmte makkelijk kwijt kunt en je niet helemaal bezweet op je werk of studie aan komt Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Pocket Regenjas Urban Outdoor
  • Wees goed zichtbaar, vooral als het wat donkerder is of het regent. Met goede verlichting natuurlijk maar ook met reflectie elementen op je fiets en kleding ben je al een heel eind. En met onze HiVis commuter kleding met nuon panelen kan niemand je over het hoofd zien. 
  • En als je dan toch die drukte op de fietspaden tegenkomt: neem vooral eens een andere route te nemen. Misschien een minder snelle route, maar je ziet dan weer meer van de stad. 
  • En tot slot, geniet van je rit, wees vriendelijk tegen mede fietsers, geeft ruimte, rem af en laat anderen af en toe vooral voorgaan. Een glimlach van een ander verhoogt ook weer jouw eigen plezier. 

Meer handige tips voor urban fietsers

NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.