Bikepacking – Wat neem je mee en hoe doe je dat?

Bikepacking. Een tocht maken met fietstassen op de racefiets, mountainbike, gravelbike, strandfiets… je kan het zo gek niet bedenken of het wordt gedaan. Met een tent, slaapzak, gaspit, alles past in de tassen. Maar hoe neem je dit allemaal mee? Welke tassen kies je? In deze blog staat welke tassen geschikt zijn voor bikepacking, hoe je alles kan opbergen en dat allemaal terwijl je het gewicht op de fiets balanceert zodat je optimaal van het avontuur kan genieten. Aan de slag!

#1 Welke fiets is geschikt voor bikepacking?

Goed nieuws: alle AGU Venture bikepacking tassen zijn zo gemaakt dat ze op bijna alle fietsen passen. Het is dus niet nodig om een nieuwe fiets aan te schaffen voordat je op pad kan. Het hangt er alleen van af wat je tijdens de vakantie wilt doen, uiteindelijk draait alles om het plezier en de beleving van het fietsen.
Hier zijn een paar opties en de voordelen van verschillende fietsen:

  • Met een racefiets reis je relatief licht. Dit betekent dat je langere afstanden makkelijk en comfortabel af kunt leggen.
  • Op de gravelbike ga je echt het avontuur aan: hierbij gaat het niet om de kortste of makkelijkste route. Als je niet alles over asfalt wilt fietsen en houdt van uitdaging is dit de perfecte optie.
  • Mountainbikes zijn perfect als je alles off-road wilt fietsen. Het grootste voordeel? Dat je iedere single-track op kan.

#2 Welke fietstassen heb je nodig voor bikepacking?

Als beginnende bikepacker zijn drie tassen essentieel: een frame tas, zadeltas en stuurtas. Een complete bikepacking uitrusting wordt aangevuld met een snack pack en een kleiner tasje voor op de bovenbuis, de top-tube tas. De frame tas is beschikbaar in drie verschillende maten, zodat voor bijna alle frames de juiste tas te vinden is. Uiteraard is iedere combinatie mogelijk. Klinkt het onmogelijk om al deze tassen mee te nemen? Geen zorgen, alle AGU tassen passen op verschillende fietsen. Of je nu op de gravel bike, mountainbike of racefiets gaat. Met de nieuwe Venture collectie ga jij goed voorbereid op pad. Zelfs als je veel bagage mee wilt nemen. Tijd om te laten zien hoe je dit kan doen: met de AGU Venture fietstassen collectie.

Naast de normale AGU Venture bikepacking collectie is er een AGU Venture Hi-vis collectie. Deze tassen hebben een reflecterende buitenkant zodat jij beter zichtbaar bent in het donker. De items in deze Hi-vis collectie zijn verder precies hetzelfde als de normale Venture lijn.

1. Zadel tas

Venture zadel tas voor lichte, grotere items die je niet zo snel nodig hebt tijdens het fietsen. Denk hierbij aan normale of reserve kleding, extra laagjes, eten, schoenen enzovoorts.

2. Top Tube

Venture top tube frame tas voor de spullen die je graag bij de hand hebt, zoals een telefoon, camera, portemonnee, zonnebrand creme en opladers.

3. Snack Pack

Venture Snack Pack: perfect om een extra bidon in mee te nemen, maar ook om snacks zoals nootjes en snoep altijd binnen bereik te hebben. Speciaal ontworpen om met één hand te kunnen openen.

4. Stuurtas

Venture stuurtas: Voor de grotere items die je tegen het einde van de rit nodig hebt. Een slaapzak, matje en compacte tent kan je hierin kwijt. Met koorden die je aan kan trekken om de stuurtas zo klein mogelijk te maken.

5. Frametas

Venture frametas: Voor de kleinere items die je gedurende dag kan gebruiken, maar niet direct nodig hebt. Reparatie tools, een EHBO-kit, accu’s, binnenbanden en ander materiaal kan je hier makkelijk in kwijt. Deze tas is in drie maten verkrijgbaar.

Dit is hoe een volledig bepakte fiets er uit ziet met de AGU Venture bikepacking collectie:

Ten slotte hebben we nog algemene tips en informatie over het bikepacken met AGU Venture tassen:

  • Bikepacking, in het bijzonder met de AGU tassen, is waarschijnlijk de meest duurzame en milieuvriendelijke manier om te reizen. Niet alleen omdat je geen onnatuurlijke brandstof nodig hebt om jezelf te verplaatsen en er geen uitlaatgassen zijn. Juist omdat alle Venture collectie gemaakt het Greensphere label heeft, wat betekent dat de gehele collectie is gemaakt van gerecycled polyester, gemaakt van oude PET-flessen.
  • Alle Venture tassen hebben extra reflectoren voor een betere zichtbaarheid in het verkeer. Zelfs op rustige wegen is dit belangrijk. De Venture Hi-vis collectie heeft zelfs een geheel reflecterende buitenzijde.
  • De tassen hebben een waterproof binnenzijde wat betekent dat de bagage droog blijft tijdens een korte hevige regenbui.
  • Om het flapperen van niet geheel gevulde tassen tegen te gaan zijn er extra riemen toegevoegd aan alle tassen zodat de tas altijd het juiste formaat
  • Let er altijd op dat het gewicht van de fiets inclusief tassen in balans Een optimale verdeling is ongeveer 30% van het gewicht aan de voorkant van de fiets en de overige 70% van het gewicht aan de achterkant van de fiets. Het zwaartepunt van de fiets heb je het liefst zo laag mogelijk, houd hier rekening mee tijdens het pakken.

Dus, waar wacht je nog op? Pak je tassen en ga op avontuur!

In een voorgaande blog, “Fietsvakantie voor beginners”, staan meer tips voor jouw eerste vakantie op twee wielen, gericht op het fietsen met bepakking.

NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.