5 praktische tips om zadelpijn te voorkomen

Zadelpijn, iedere sportieve fietser krijgt er vroeg of laat mee te maken. Of het nu gevoelloosheid is of zitvlakproblemen, zadelpijn kan van een plezierige rit een helletocht maken. Met deze tips kun je een hoop ellende voorkomen.    


Hoe ontstaat zadelpijn?

Voordat we in de tips duiken, eerst iets over het ontstaan van zadelpijn. Volgens Sportartsen Edwin Achterberg en Guido Vroemen is zadelpijn in twee vormen onder te verdelen. Enerzijds heb je gevoelloosheid van de genitaliën, anderzijds zitvlakproblemen. Gevoelloosheid ontstaat door druk op de perineum. Zitvlakproblemen ontstaan vaak door kleine wondjes van de huid. Die kun je oplopen bijvoorbeeld door wrijving bij een slecht wegdek, een versleten of slecht zittende fietsbroek of een verkeerde zadelstand. Als je de oorzaak eenmaal weet kun je zadelpijn in de toekomst voorkomen.

 


Hoe voorkom ik zadelpijn?


1:  Van fietshouding veranderen

Omdat druk op je perineum de oorzaak is van gevoelloosheid is het zaak om de druk te verlichten. Dat kan heel gemakkelijk door tijdens het fietsen af en toe van houding te veranderen. Misschien doe je dat al standaard maar wissel regelmatig een lage zit in de beugels af met een wat rechtere houding.


2: Fietszadels tegen zadelpijn

Nog steeds last van gevoelloosheid? Check dan of je zadel de juiste breedte heeft. Als deze niet breed genoeg is vangen jouw zitbotjes de druk tijdens het fietsen niet goed op. Is je zadel te breed, dan kun je last krijgen van liespijn. Bij mannen ligt de afstand tussen de zitbotjes gemiddeld tussen de 6 en 16 cm. Bij vrouwen is dat tussen de 9 en 16 cm. Elk achterwerk is anders dus meten is weten.

Zitbotjes opmeten:

  1. Boots een fietsbeweging na door voorovergebogen op een stuk karton te zitten;
  2. Sta nu op. De afdrukken die je ziet zijn die van je zitbotjes;
  3. Meet de afstand tussen deze afdrukken. Dit is de minimale breedte van je toekomstige zadel.

Veel renners denken dat een zadel met gat automatisch zadelpijn voorkomt. Laten we die mythe maar meteen de wereld uithelpen. In sommige gevallen drukt de rand juist meer op de bloedvaten en zenuwen. Een zadel dat wél helpt bij het voorkomen van gevoelloosheid is het neusloze zadel. Dit type zadel is een oplossing omdat de doorbloeding van de genitaliën intact blijft. Een zadel zonder punt is wel even wennen omdat je opnieuw balans op de fiets moet vinden.

De zadelkeuze is reuze. Welke het beste tussen jouw bilpartij past is een kwestie van uitproberen. Jouw perfecte zadel gevonden? Zorg dan dat je de zadelpositie goed afstelt. De juiste hoogte, positie en hoek van je zadel zijn de finishing touches.



3: DE PERFECT FIETSBROEK

Over pijn gesproken. Niets is zo vervelend als fietsen met wondjes of schuurplekken op of bij je zitvlak. Een passende fietsbroek helpt om wondjes te voorkomen. Zorg altijd dat je de juiste maat hebt en dat de zeem van topkwaliteit is. Een hoge kwaliteit zeem voert het vocht goed af waardoor je fietsbroek niet gaat schuren. In ons zeemoverzicht zie je welke zeem bij jouw rijstijl past. De zeemkeuze is overigens heel persoonlijk. Zelfs binnen team Jumbo-Visma hebben renners uiteenlopende voorkeuren. De ene helft rijdt liever met een rode zeem, de andere met zwart.

Het onderhouden van je fietsbroek is eigenlijk net zo belangrijk als de aanschaf. Fietsen in een frisse fietsbroek is niet alleen hygiënischer, het helpt ook om irritaties aan je zitvlees te voorkomen. En waarschijnlijk hoeven we het niet te zeggen, maar draag geen onderbroek onder je fietsbroek! Gewoon lekker commando. Scheelt in schuurplekjes én irritaties.



4: Chamois crème of broekpoeder

Om zadelpijn te voorkomen gebruiken veel renners Chamois crème. Chawat? Chamois crème is een broekvet. Deze speciale crème is ontwikkeld om wrijving tussen zitvlak en zeem te verminderen. Hierdoor voorkom je schuurplekken en irritaties en dus zadelpijn. Er zitten vaak ook antibacteriële middelen in de crème die infecties voorkomen.
Er is zelfs verschil tussen heren- en damescrème. Waar de herencrème een meer verkoelende werking heeft om tintelingen te voorkomen is die voor de dames vaak iets fijner. De damescrème heeft bovendien een gezonde PH-balans waarmee urineweginfecties kunnen worden voorkomen.

Voordat je aan je rit begint breng je de crème royaal aan op de plekken die grenzen aan je zeem. Helemaal uitwrijven is niet nodig omdat je dat tijdens het fietsen doet. Voor dubbele bescherming kun je een extra laagje op de zeem aanbrengen. Vooral prettig bij een lange rit in natte omstandigheden.

Naast de good old crème bestaat er tegenwoordig ook broekpoeder. Deze poeder heeft dezelfde werking maar zorgt ervoor dat je zeem en huid droog blijven. Je kunt de poeder aanbrengen in de broek en hem simpelweg uitwrijven. 


5: Rustig opbouwen en blijven trainen

De meeste zadelpijn ontstaat bij lange tochten. Het kost echter tijd voordat je lichaam gewend is aan lange afstanden. Zeker als beginnende fietser. Stap daarom vaker op de fiets en bouw je weerstand op door de lengte van je fietstochten langzaam uit te breiden. Hoe meer je fietst, hoe meer je geniet. Loon naar werken, nietwaar?



ONZE BESTE FIETSBROEKEN




Let's Ride

Soms is het even zoeken naar de oorzaak van zadelpijn. Staat de fiets goed afgesteld? Sluit de broek perfect aan? Heb je voldoende getraind? Ga vooral op pad en sluit een oorzaak uit door elke keer een mogelijke oorzaak aan te pakken. Laat je hoe dan ook niet uit het veld slaan nadat je last krijgt van zadelpijn. Neem de tijd. Enjoy the ride.


NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.