De fietsschoenen Guide:
Welke fietsschoen heb ik nodig?

Of je nu een beginnende fietser bent of een doorgewinterde prof, een passende fietsschoen vergroot je fietsplezier én je prestaties. Wie de schoen past, trekke hem aan. Maar hoe weet je nu of je schoen past? Welke schoenplaatjes heb je nodig? Waar let je op bij het kopen van mountainbikeschoenen en is dat anders voor wielrenschoenen? In onze Fietsschoenen Guide geven we antwoord op de meestgestelde vragen zodat jij het perfecte schoenpaar kunt vinden.




Welke fietsschoen het beste bij jou past heeft met verschillende factoren te maken. De wielersport, jouw budget, de pasvorm, jouw stijl en de mate van inspanning zijn allemaal bepalend. Om jou te helpen de perfecte schoen te vinden zetten we alle informatie overzichtelijk op een rijtje. Dat doen we door antwoord te geven op de meestgestelde vragen.


Waarom draag je fietsschoenen?

 


De reden dat fietsers met speciale schoenen fietsen is dat krachten beter worden verdeeld. Het grootste verschil met een gewone sportschoen is het kliksysteem. Met behulp van schoenplaatjes, die aan de onderzijde van je schoen worden bevestigd, klik je je schoenen in de klikpedalen. Hierdoor heb je meer controle over je fiets, glijd je nooit van de pedalen en bespaar je krachten met de opwaartse beweging. Overigens heeft niet elke fietsschoen schoenplaatjes. Sommige trekkingschoenen en mountainbikeschoenen hebben een platte zool. Het grote verschil met een gewone schoen is dat deze schoenen over het algemeen breder zijn, een stijvere zool hebben en iets meer grip geven.



Welke soorten fietsschoenen zijn er?

 

Welke fiets je rijdt, bepaalt welke schoenen je nodig hebt. Elke discipline heeft andere eisen waardoor de schoenen ook andere eigenschappen hebben. Dat niet alleen, ook de pedalen zijn per fietssport verschillend. Let er dus goed op dat de pedalen met de schoenplaatjes matchen. Wij delen de fietsschoenen voor het gemak op, in vier categorieën.


Wielrenschoen

Wielrenschoenen worden ook wel raceschoenen genoemd. Dat komt omdat ze beschikken over de beste krachtoverdracht. Het grote contactoppervlak tussen pedaal en schoen is namelijk groter dan bij andere fietsschoenen. Kenmerkend aan de wielrenschoen zijn de schoenplaatjes met driepuntsverbinding. Anders dan bij mountainbiken steken deze plaatjes onder de zool uit. Een beetje vreemd om op te lopen maar des te fijner om mee te fietsen.

      


MTB schoen

Mtb schoenen zijn er in twee typen: met en zonder schoenplaatjes. Schoenen zonder schoenplaatjes gebruik je op flat pedals. Dit zijn brede, platte schoenen die bij downhill worden ingezet. Daarmee haal je je voet gemakkelijk van het pedaal. De meeste mtb-schoenen beschikken echter wel over schoenplaatjes. Anders dan bij wielrenschoenen zijn deze voorzien van een tweepuntsverbinding en liggen ze verzonken in de schoen. Dat komt omdat mountainbikers vaker moeten afstappen. De schoenen zijn daarom ook voorzien van noppen voor extra grip.

 


MTB schoen

Mtb schoenen zijn er in twee typen: met en zonder schoenplaatjes. Schoenen zonder schoenplaatjes gebruik je op flat pedals. Dit zijn brede, platte schoenen die bij downhill worden ingezet. Daarmee haal je je voet gemakkelijk van het pedaal. De meeste mtb-schoenen beschikken echter wel over schoenplaatjes. Anders dan bij wielrenschoenen zijn deze voorzien van een tweepuntsverbinding en liggen ze verzonken in de schoen. Dat komt omdat mountainbikers vaker moeten afstappen. De schoenen zijn daarom ook voorzien van noppen voor extra grip.



Gravelbike / cyclocross schoenen

Nog maar een paar jaar geleden fietste je als gravelbiker gewoon op mountainbikeschoenen. Dat kan uiteraard nog altijd maar steeds meer fabrikanten ontwikkelen schoenen specifiek voor het gravelen. Deze gravelbike schoen heeft de stijfheid van een raceschoen met de bescherming van een mtb schoen. Het beste van beide werelden.

  


Trekking schoenen

Wie op fietsvakantie gaat fietst het lekkerst met trekkingschoenen. Dit type schoen heeft veel overeenkomsten met mountainbike schoenen. Ze zijn zowel met een platte zool te verkrijgen als met tweepuntsschoenplaatjes. Het grootste verschil is dat de zool van een trekkingschoen iets soepeler is. Soepel genoeg om een korte wandeling mee te maken.

  


Trekking schoenen

Wie op fietsvakantie gaat fietst het lekkerst met trekkingschoenen. Dit type schoen heeft veel overeenkomsten met mountainbike schoenen. Ze zijn zowel met een platte zool te verkrijgen als met tweepuntsschoenplaatjes. Het grootste verschil is dat de zool van een trekkingschoen iets soepeler is. Soepel genoeg om een korte wandeling mee te maken.

  



Welke maat heb ik nodig?

 

Met een verkeerde schoenmaat loop je vervelende blessures op. Te kleine schoenen zorgen voor afgeknelde voeten en te grote schoenen zorgen voor wrijving. Omdat je voeten tijdens het sporten uitzetten moet je rekening houden met een beetje speling bij de tenen. Zorg dat je ongeveer 5 à 10 mm ruimte voorin de schoen hebt. Ook de breedte van de schoen is bepalend. Sommige merken vallen breder uit, anderen vallen smaller uit. Onze eigen AGU fietsschoenen vallen gemiddeld uit. Zo weet je zeker dat ze prettig zitten.

 

 

 


Welke soorten sluitingen zijn er?


Je hebt inmiddels een beeld van de soorten en maten fietsschoenen. Nu is het tijd om na te denken over details zoals de sluiting. Ook die zijn er in verschillende soorten en vaak worden ze op een schoen gecombineerd. Om te weten welke sluiting jouw voorkeur heeft, leggen we per sluiting de voor- en nadelen uit.



Vetersluiting


Veters zie je vooral terug op trekking fietsschoenen. Het voordeel van veters is dat je de schoen heel nauwkeurig kunt sluiten. Nadeel is dat ze relatief snel loslaten. De meeste veterschoenen worden daarom gecombineerd met klittenband, zodat je veters minder snel los gaan.



Klittenbandsluiting


Het grote voordeel van klittenband is het verstellen. Met een simpele ruk is de sluiting los en met een vloeiende beweging weer vast. Zelfs tijdens het fietsen makkelijk aan te passen. Het nadeel van klittenband is dat het gevoelig is voor modder en vuil. Geen probleem, met een borstel maak je het gemakkelijk schoon.



Gespsluiting

 

Een variant op klittenband is de gespsluiting. Ook wel buckle of strap genoemd. Met deze techniek krijg je je voet strakker in de schoen dan met klittenband. Het nadeel is dat je meestal twee handen nodig hebt om de schoen af te stellen.  




Draaisluiting


De crème de la crème onder sluitingen is de draaisluiting. Beter bekend als BOA- of ATOP-sluiting. Via een draaiknop, die is verbonden aan een metalen draad, trek je de schoen op de millimeter nauwkeurig strak. Omdat je met één hand draait pas je de sluiting makkelijk tijdens het fietsen aan. Ideaal. 



Welke schoenplaatjes heb ik nodig?

 

Mountainbikes worden nog wel eens met flatpedals gemonteerd maar verreweg de meeste fietsen zijn voorzien van klikpedalen. Niet zo gek, want met klikpedalen fiets je efficiënter vanwege de opwaartse kracht. Je hebt dan wel een schoen met schoenplaatjes nodig. Om te weten welke schoenplaatjes je nodig hebt check je eerst wat voor pedalen je hebt, zoek vervolgens de passende schoen en daarna de schoenplaatjes.

Racefiets pedalen
Schoenplaatjes met driepuntsverbinding (raceschoenplaatjes). Geschikt voor racefietsschoenen.

MTB pedalen
Schoenplaatjes met tweepuntsverbinding (mbt- of gravelschoenplaatjes). Geschikt voor mountainbikeschoenen. Trekking en gravelfietsschoenen maken vaak ook gebruik van dit systeem.

Shimano SPD of SPD-SL?
Shimano is het bekendste merk voor pedalen en plaatjes. Veel fietsers gebruiken de afkorting van Shimano voor het vinden van de juiste combinatie. SPD is geschikt voor Mtb, Gravelbike, toerfiets en spinning. SPD-SL voor de racefiets.

 

Pedalen en schoenplaatjes zijn er in verschillende merken en modellen. Houd bij het uitzoeken van de ideale combinatie rekening met de speling. Beginnende fietsers kiezen vaak voor meer speling zodat je gemakkelijker uit de pedalen klikt. Ervaren fietsers rijden het liefst met een strakke afstelling zodat ze nog krachtiger hun kilometers maken.



Welke mtb / offroad schoenen?

 

Mountainbiken staat tegenwoordig voor veel meer dan alleen door de bossen crossen. Van gravelriding tot downhill en toerfietsen, de disciplines zijn de afgelopen jaren uitgebreid. Offroad is misschien een betere term om al deze disciplines samen te vatten. De schoenen verschillen in detail. Zo hebben cycloscross schoenen losse noppen voor meer grip en zijn toerfietsschoenen vaak soepeler. Wat ze overeenkomen? De tweepuntsverbinding.

Om de perfecte offroad fietsschoen te vinden let je met name op de stijfheid van de zool. Stijf is niet per definitie beter. Het heeft meer met voorkeur te maken. Hoe stijver de zool, des te meer kracht je overbrengt. Een minder stijve zool is juist weer comfortabeler en meer geschikt voor toerfietsers. De ideale maat, sluiting en pasvorm hebben we eerder in de Guide al besproken. Dan blijft alleen de kleur nog over. De meerderheid kiest voor classic zwart, toch komen er steeds meer kleuren op de markt. Over smaak valt niet te twisten. Toch?



Welke wielrenschoenen?



Je weet inmiddels dat raceschoenen een driepuntsverbinding hebben. Je weet ook hoe je de maat vindt en welke soorten sluitingen er zijn. Nu nog de stijfheid en de kleur. Net als bij offroad schoenen let je bij een wielrenschoen op de stijfheid van de zool. Anders dan bij offroad schoenen fietst een stijvere zool prettiger op de racefiets. Dat komt omdat je tijdens een rit vrijwel nooit hoeft af te stappen. Welke zool je kiest heeft ook te maken met je budget. Volledig carbon schoenen zijn ontzettend stijf maar vaak ook duurder dan een soepelere nylon zool. Wielrenschoenen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een bont kleurenpalet. Er past dus altijd wel een paar bij jouw outfit.

 



Heb ik in de winter andere fietsschoenen nodig?

 

De echte die hards fietsen ook in winterse omstandigheden. Kou, regen en soms zelfs sneeuw. Je kunt in zo’n geval kiezen om met overschoenen te rijden. Deze geven bij koude en natte omstandigheden voldoende bescherming. Fiets je in het najaar meerdere keren in de week dan is het prettiger om met winter fietsschoenen te rijden.

Wanneer je winterschoenen koopt let je met name op de buitentemperatuur. Deze staat bij vrijwel iedere winterschoen vermeld. Te warme schoenen rijden niet prettig omdat je snel zweetvoeten krijgt en je voeten kunnen gaan schuren. Overigens zijn winterschoenen altijd wind- en waterdicht omdat ze meer dan zomerschoenen de elementen van de natuur moeten trotseren.

Houd bij het vinden van de juiste schoenmaat rekening met je fietssokken. Draag je in de winter dikkere sokken, zorg dan dat je een schoonmaat groter kiest dan je normaal zou nemen. Sommige renners kiezen bewust voor een strakkere schoen omdat je krachten beter kunt verdelen. Of je nu een ruim of strakke maat kiest, zorg in ieder geval dat je schoenen nooit knellen.

 

 



Hoe onderhoud ik mijn fietsschoen

 

Wanneer je eindelijk de perfecte schoen hebt gevonden wil je er natuurlijk ook zo lang mogelijk van genieten. Daarom hebben wij een aantal onderhoudstips op een rijtje gezet en leggen we je uit hoe je je schoenen het beste schoonmaakt.

1. Reinig je schoenen zo snel mogelijk na de rit. Zo voorkom je dat vuil zich in het materiaal gaat hechten.

2. Was je schoenen nooit in de wasmachine maar gebruik de onderstaande instructies.

3. Fiets bij winterse omstandigheden liefst met overschoenen. Vaak ligt er strooizout op de weg. Dit kan de schoenen aantasten.

4. Droog schoenen nooit onder een verwarming omdat het materiaal dan kan uitdrogen.


Hoe maak ik mijn schoenen schoon


Ook al is het niet de leukste klus, het schoonmaken van je fietsschoenen is niet zo ingewikkeld. Om de levensduur te verlengen is het verstandig om ze na iedere rit kort onder handen te nemen. Als de schoen niet erg vies is kun je het meeste stof en vuil er met een vochtige schoonmaakdoek afwrijven.
Heb je kilometers door de modder gereden en krijg je de vuilresten nauwelijks van de schoen af? Volg dan de volgende stappen:

1. Vul een emmer met lauw water en afwasmiddel. Gebruik geen hardnekkige reinigingsmiddelen! Deze kunnen de coating van de schoen aantasten.

2. Neem een zachte borstel of spons en maak deze goed nat in de emmer óf leg de schoenen kort in de emmer zodat ze nat worden.

3. Maak de schoen vervolgens schoon met de borstel.

4. Vergeet de sluitingen en schoenplaatjes niet.

5. Spoel de schoenen met een tuinlang schoon. Onder de kraan kan natuurlijk ook.

6. Haal de zool uit de schoen zodat de schoen en de zool sneller drogen.

7. Maak de sluitingen los en vul de schoen met krantenpapier. Droog ze niet onder een verarming want dit kan het materiaal van de schoen uitdrogen.

 


Wanneer vervang je fietsschoenen?


Het zal je niet verbazen, een fietsschoen heeft geen houdbaarheidsdatum. Hoe lang je met een schoen doet heeft te maken met de mate van inspanning, je rijstijl en hoe goed je de schoenen onderhoudt. De belangrijkste onderdelen zijn de sluitingen en de schoenplaatjes.

Zodra je schoenen niet goed meer sluiten vergroot je de kans op blessures. Je kunt nieuwe sluitingen kopen maar in de meeste gevallen is je schoen dan ook echt wel aan vervanging toe. Merk je na een tijdje dat je schoen te gemakkelijk uit de pedalen schiet, of juist blijft vastzitten. Controleer dan de plaatjes en zorg altijd dat je een extra paar in huis hebt.




Of je nu mtb schoenen, trekking fietsschoenen of wielrenschoenen zoekt, met onze keuzehulp vind je de fietsschoen die perfect bij jou past. Met tips om je schoenen te onderhouden geniet je ook nog eens langer van je materiaal. Nu op naar de pedalen!


Enjoy the ride!


NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.