Fietsvakantie voor beginners

Tips voor jouw eerste vakantie op twee wielen

In Nederland gaan er jaarlijks 1,1 miljoen fietsers in eigen land op fietsvakantie en dat worden er steeds meer. Het feit dat deze manier van reizen steeds populairder wordt is niet verbazingwekkend. Vergeleken met andere transportmiddelen begint de vakantie al vanaf de voordeur. Een fietstocht is geen luxueuze reis, maar wel een onvergetelijke ervaring, vol avontuur en verrassingen onderweg. Om goed voorbereid op pad te gaan en jezelf te wapenen tegen onvoorziene weersomstandigheden, lekke banden zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. In deze blog geven we tips om jouw fietsvakantie onvergetelijk te maken. Wat neem je mee, wat niet en hoe neem je alles mee?

#1 Kies de juiste fietstassen

Zelfs als je van bakkerij naar bakkerij fietst en in hotels slaapt, heb je voldoende opbergruimte nodig om tijdens de fietsvakantie alle bagage mee te kunnen nemen. Stap één is om na te gaan met welke fiets je de tocht wilt maken en de fietstassen daarop af te stemmen. Algemeen gesproken kan je een dubbele fietstas het beste kwijt op een bagagedrager en is er een mogelijkheid om twee extra enkele fietstassen mee te nemen die je bij de voorvork van de fiets monteert, zo lang deze waterproof zijn. Ook erg praktisch zijn de stuurtas en een fietskaart houder. Zwaardere items zoals een tent, slaapzak of matje kan je het beste in de tas vervoeren die aan de bagagedrager vastgemaakt is. 


#2 Kledingkeuze

We kennen allemaal het typische Nederlandse weer, waardoor multifunctionele kleding het beste van pas komt tijdens een fietsvakantie. Bijvoorbeeld een praktische broek met multifunctioneel shirt. Water- en windproof kleding mogen niet ontbreken tijdens de fietstocht. Badkleding voor een verfrissende duik en warme slaapkleding voor een comfortabele nacht zijn ook aan te bevelen. Een absolute must-have is de juiste zonnebril. Deze beschermen niet alleen de ogen tegen de zon, ook tegen de wind en insecten. Mocht je geen speciale fietsbroek mee willen nemen dan is het een optie om onze onderbroek met zeem te dragen om het zitcomfort te verhogen. De algemene regel is om zo min mogelijk mee te nemen en zo veel mogelijk onderweg te wassen.


#3 Bescherm je voeten

Als het op schoenen aankomt moeten ze vooral praktisch en comfortabel zijn. Wat is erger dan pijnlijke voeten en blaren onderweg? Jouw favoriete sportschoenen kunnen prima gedragen worden. Als het begint te regenen trek je snel waterdichte overschoenen aan en heb je daar in ieder geval geen last van.


#4 Veiligheid

Net als bij iedere manier van transport kan er onderweg van alles gebeuren. Om veilig op pad te gaan zijn een goede helm en fietshandschoenen een must-have. Een kleine EHBO-kit met daarin verband, pleisters, desinfectie, neusspray, pijnstillers en anti-insectenspray is ook handig om mee te nemen.


#5 Elektronica

Er zijn USB-laders verkrijgbaar die opladen terwijl je fietst, bijvoorbeeld via kleine zonnepanelen. USB powerbanks die je ’s avonds via het stopcontact kan opladen zijn een handig alternatief.


#6 Eten

Tijdens een fietsvakantie verbruik je veel energie. Sport repen, bananen en brood zorgen voor de nodige koolhydraten en zijn makkelijk mee te nemen. Vergeet niet dat je meer energie nodig hebt dan tijdens een ‘normale’ dag omdat je meer calorieën verbrand door het fietsen. Noodels, rijst (beide eventueel als volkoren variant), volkoren producten (brood, koek, muesli etc), aardappels, peulvruchten (bonen, erwten), groenten en fruit en fruitsap zijn prima gezonde koolhydraat bronnen.


#7 Hygiene producten

Ook hier geld, neem zo min mogelijk mee, maar wel zo veel als je nodig hebt.


Als je aan al deze punten hebt gedacht, vergeet dan zeker het volgende niet:

 • Veilig fietsslot
 • Lichten en reflectoren
 • Extra binnenband en pomp
 • Banden reparatie set
 • Gereedschap (multi tool etc)
 • Bidonnen en bidon houders

Nog niet overtuigd? Hier onder staan vijf voordelen van een fietsvakantie op een rij:

 1. Goedkoop: Bijna geen enkele vorm van reizen is zo goedkoop als reizen met de fiets.
 2. De reis is het doel: Doordat de fietsvakantie al direct vanaf de voordeur kan beginnen ben je gelijk in de vakantie modus.
 3. Goed voor het milieu: Er is geen milieu belastende brandstof voor de reis nodig.
 4. Voor lichaam en geest: Beweging in de frisse lucht en de natuur maakt je niet alleen fit, maar kan ook stress verminderen.
 5. Unieke ervaring: Iedereen kan een pakketreis boeken, maar geen enkele fietsvakantie is hetzelfde. Het is keer op keer een onvergetelijk avontuur.

NIETS MISSEN VAN AGU?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste onze aanbiedingen, nieuwe collecties en nieuws over AGU. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan onze e-mails.